Pažitka
Název:

Dušené jehněčí na červeném víně z pomalého hrnce


Dušené jehněčí na červeném víně z pomalého hrnce


Ingredience:
Ingredience:
jehněčí krk + plec + ramínko1 ks
sekaná rajčata1 konzerva
velká cibule1 ks
česnek4 stroužky
mrkev2 ks
celer1/4 ks
červené víno200 ml
sušený rozmarýn1 lžička
sušený tymián1 lžička
třtinový cukr1 lžička
čerstvá petržel hrstka
bobkový list2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Jehněčí maso si buď oblíbíte, nebo zůstanete jeho celoživotním odpůrcem, čímž se myslím o mnoho ochudíte. U nás doma naštěstí patříme k té první skupině a jehněčí máme moc rádi. A když je navíc z domácích zdrojů, s láskou chované, není co řešit. Tento recept měl úspěch i u čtyřleté dcerky, která poslední dobou masu moc neholduje.

Maso pečlivě odblaníme a odstraníme přebytečný tuk (v něm se nejvíce drží ono neoblíbené "aroma"). Na troše oleje zprudka osmahneme maso ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso pak přendáme do pomalého hrnce a na výpeku osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Když začne chytat barvu, přidáme ještě prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Poté přilijeme víno a necháme provařit, aby se odpařil alkohol. Zatím si můžeme očistit mrkev a celer a nakrájet na kolečka či kostky. Ty pak přidáme do hrnce k masu a zalijeme sekanými rajčaty. Posypeme kořením, cukrem, solí a přelijeme směsí vína a cibulky. Necháme pomalit 8 hodin na LOW, pak už jen maso obereme z kostí, vrátíme do voňavého sosu a podáváme. Jako příloha se hodí bramborová kaše, vařené brambory, ale klidně i rýže, bulgur nebo kuskus. Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno