Pažitka
Název:

Dušený losos v rajčatové omáčce


Dušený losos v rajčatové omáčce


Ingredience:
Ingredience:
losos bez kůže400 g
olivový olej1 lžíce
cibule nadrobno1 ks
malá červená paprika (jemné proužky)1 ks
česnek nadrobno1 ks
krájená rajčata1 plechovka
hrubá mořská sůl špetka
čerstvý mletý pepř špetka
třtinový cukr špetka
citron (šťáva)1 ks
Příloha:
rýže, těstoviny, bagetka
Postup přípravy:

Když budete chtít, nebojte se přidat svou oblíbenou bylinku, nebo třeba trošku hub, pokud ještě nějaké najdete. A co jako přílohu? Těstoviny, brambory, kousek česnekové, dozlatova opečené bagety a nebo moji oblíbenou jasmínovou rýži, ta k celému jídlu krásně pasuje. Věděli jste, že se k lososu se skvěle hodí růžová vína?

Snadnější to být opravdu nemůže. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekanou cibulku a osmahněte do lehce zlaté barvy. Do pánve nasypte i papriku a česnek. Ještě chvíli restujte, dokud paprika maličko nezměkne.

Vše zalijte rajčaty. Ty už jsou teď mimo sezonu, proto radím, abyste raději místo čerstvých, použili kvalitní plechovku. Samozřejmě pokud máte možnost koupit rajčata z dobrého zdroje (a nebo máte třeba svoje rajčátka), která budou ještě i v tuto dobu chutnat jako rajčata a vonět po sluníčku, není nic lepšího než je spařit, oloupat, nakrájet a použít místo konzervy. Jenže ruku na srdce, kdo z nás tu možnost má. A ne, ty supermarketová rajčata z holandských nebo španělských skleníků, tam fakt nedávejte. Chuť bude taková nic moc, hodně kyselá, barva bude hodně mdlá, celé to bude takové divné.

Omáčku nechte probublávat a mezitím si lososa osolte, opepřete a zakápněte citronem. Až budete mít hotovo, rajčatovou směs také lehce osolte, opepřete a přidejte pár kapiček citronové šťávy. Já mám ráda rajčatové omáčky nasládlé, takže, ať už mám sebekvalitnější rajčata, vždy přidávám malou lžičku třtinového cukru.

Do dochucené omáčky přidejte lososa, vše přiklopte poklicí a nechte tak 8-10 minut podusit. Rybu neotáčejte.

Nu a máte hotovo. Když budete chtít, nebojte se přidat svou oblíbenou bylinku, nebo třeba trošku hub, pokud ještě nějaké najdete (a když nenajdete, dokážu si v omáčce představit i pár žampionů, nebo hlívu). A co jako přílohu? Těstoviny, brambory, kousek česnekové, dozlatova opečené bagety a nebo moji oblíbenou jasmínovou rýži, ta k celému jídlu krásně pasuje.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno