Ingredience: | |
hladká mouka | 150 g |
žitná mouka | 50 g |
piva | 90 ml |
Hery | 125 g |
vařených brambor na loupačku | 6 ks |
Náplň: | |
jemně nastrouhaná niva | 100 g |
kysaná smetana | 400 g |
nakrájená uzenina dle chuti | 150 g |
tymián | 1 lžička |
prolisovaný česnek | 3 stroužky |
parmezán (i na posypaní vrchní části) | 3 lžíce |
sůl | dle chuti |
Teplé slané koláče, jsou v dnešní době velice oblíbené. Můžete si tedy jeden připravit i Vy doma.
Studenou Heru nakrájíme na menší kousky a spolu s oběma druhy mouky a pivem zaděláme vláčné těsto. Vyválíe do kruhu a vložíme do kulaté formy na koláče nebo zapékací mísy s okrajem cca 4cm - aby těsto sahalo ke krajům. Předehřejeme troubu na 150°C.
Brambory nakrájíme na půlcentimetrové plátky a položíme je na těsto ve formě a osolíme. Loupat je nemusíme, pokud máme ranky.
Náplň: nivu smícháme s ostatními surovinami a nalijeme na brambory. Posypeme lžící parmazánu. Pečeme asi 50 minut, ke konci můžeme na chvilku zapnout vrchní gril, aby povrch zezlátl.
Podáváme k vínu, pivu nebo jako večeři.