Ingredience: | |
hladká mouka | 1 hrnek |
polohrubá mouka | 1 hrnek |
prášek do pečiva | 1 sáček |
rozmačkaná pečená dýně | 1 hrnek |
mléko | 1 hrnek |
olej | 3/4 hrnku |
třtinový cukr | 3/4 hrnku |
vejce | 2 ks |
sekané ořechy | 4 lžíce |
sekané sušené švestky | 3 lžíce |
hrozinky | 3 lžíce |
vanilkový cukr | 1 sáček |
čokoláda na vaření | 65 g |
ztužený tuk | 3 lžíce |
Máte doma přebytek dýně a nevíte co s ní? Vyzkoušejte tento recept na skvělý vláčný moučník se sušeným ovocem a ořechy.
Všechny suroviny na těsto smícháme a vlijeme do formy vymazané olejem a vysypané kokosovou moučkou, případně hrubou moukou. Těsto má mít středně hustou konzistenci - asi jako bábovkové. Pečeme při 160°C asi 30 minut - pokud se těsto nechytá na špejli a povrch je zlatavý, máme hotovo.
Necháme vychladnout, pak polijeme čokoládou rozpuštěnou na páře se ztuženým tukem a dále zdobíme podle svého uvážení či momentální nálady.
Dýňáček je krásně vláčný už první den, a pokud nemusíte čokoládu, bude Vám chutnat s mírně oslazenou zakysanou smetanou.
Dýni Hokkaido dobře omyjeme a neloupanou nakrájíme na kousky cca 10 x 5 cm a pokapeme olejem. Pečeme na pečicím papíře v troubě asi 20 minut při 200°C. Po vychladnutí vidličkou rozmačkáme. Pokud nám dýňová kaše zbude, lze ji zamrazit a použít do polévek, omáček, pomazánek nebo na další moučníky.
Do těsta zkuste přidat brusinky, fíky, meruňky i další sušené ovoce. Pokud máte alergii na ořechy, můžete je vynechat.
Syrové těsto ochutnejte a oslaďte podle sebe.
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ