Pažitka
Název:

Dýňová bábovka z žitné mouky, banánu, kakaa s gítelou a hořkou čokoládou

bez BKM


Dýňová bábovka z žitné mouky, banánu, kakaa s gítelou a hořkou čokoládou


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokaido - oloupaná, vydlabaná a nastrouhaná najemno358 g
vejce5 ks
žitná mouka jemně mletá250 g
banány (měla jsme mražené)2 ks
kypřící prášek bez fosfátů1 ks
kokosový cukr20 g
voda70 g
kakový prášek2 lžíce
Ghí na vytření formy
hrubá mouka na vysypání formy
Poleva:
čokoláda na vaření - Vivni vegan 70% kakaa3 štáfličky
Ghítela4 lžíce
rostlinné mléko, případně kokosový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Jestli mám z něčeho respekt, je to právě pečení bábovky. Celou dobu jsem na jehlách, jestli se mi povede či nepovede vyklopit. Silikonové formy mi problém nedělají, ale z plechových mám respekt. 
Naštěstí mě ta má zatím nezklamala a ani dnes tomu nebylo jinak.
V hlavní roli však dnes nebyla forma, ale Ghítela, která zdobila v kombinaci s čokoládou tuto bábovku a musím říct, že se otevřely zase nové obzory. Milá Ghítelo fakt jsi strašně moooc dobrá, ale tohle už je fakt moc. Nejen, že chutnáš skvěle jen tak, ale poleva z tebe je přímo ďábelská a ledové pralinky, které jsem udělala ze zbylé polevy ještě pekelnější a mám velké obavy, že polevou a pralinkami to teprve začíná.

Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme dohladka rozmixovaný banán, (který jsme si oloupali, pokrájeli a rozmixovali tyčovým mixérem) opět šleháme, pak již jen za stálého šlehání postupně přisypeme mouku, kypřící prášek, přidáme vodu. Následně již jen ručně vmícháme pomocí lžíce najemno nastrouhanou dýni a vyšlehané bílky.

Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme 2/3 těsta do zbývající 1/3 přidáme kakaový prášek, zamícháme a nalijeme na světlou část, rozprostřeme a lehce promícháme. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C, pečeme přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, bábovka bude mokrá, těsto nesmí být řídké, těsto se bude lehce lepit na špejly.

Hotovou vychladlou bábovku vyklopíme, doporučuji silikonovou formu, sama jsem tedy měla plechovou formu s nepřilnavým povrchem, musela jsem si lehce pomoct nožem, ale šla poměrně hezky.

Během chladnutí bábovky si připravíme přeliv z čokolády, ghítely a rostlinného mléka. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, přidáme ghítelu a pár lžic mandlového mléka, aby šlo s polevou pracovat. Případně kokosový olej. Já použila přibližně 10 lžic mandlového mléka, záleží na kvalitě čokolády.

Následně již jen připravenou polevou bábovku polijeme, necháme zaschnout a MŇAM.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno