Ingredience: | |
dýně Hokkaido | 400 g |
horká voda | 750 ml |
smetana ke šlehání | 250 ml |
olivový olej | trochu |
muškátový oříšek | špetka |
mletý pepř | špetka |
sůl | špetka |
Na ozdobu: | |
pažitka | dle potřeby |
dýňová semínka (i opražená) | dle potřeby |
šlehačka | dle potřeby |
dýňový olej | pár kapek |
kostičky opečeného chleba | dle potřeby |
Je pravda, že dýňová polévka je v poslední době tak trochu hit. Vaří ji všude, každý ji zkouší, chutná už menšímu počtu z nás.
Sama jsem ji ochutnala už několikrát, třeba na festivalu Foodparade nebo v restauraci U Švejka v Českém Krumlově. Všechny měly něco do sebe, proto jsem se rozhodla pro nějaký ten základní a jednoduchý recept i u nás v kuchyni. Hana Michopulu se mým rádcem v oblasti vaření už stala, proto jsem se na ni opět obrátila. Na její webové stránce jsem našla jednoduchý, rychlý a hlavně chutný recept!
Je jasné, že se v tomto případě jedná o recept podzimní sezóny. Na tuto polévku jsem podle receptu použila dýni hokkaido, určitě by ale šla použít i jiná, například dýně špagetová. Výhodou při přípravě s dýní hokkaido je ta, že se tato oranžová potvůrka nemusí loupat! Pokud ji strčíte nakrájenou do trouby, její slupka krásně změkne. A přesně tak jsem to udělala i já.
Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte vnitřek se semínky. Nakrájejte ji na velké kusy a dejte do pekáčku. Jak jsem už říkala, tuto dýni nemusíte loupat, protože během pečení v troubě změkne. Zakápněte ji olivovým olejem a dejte péct do trouby, předehřáté na 180 °C. Během pečení vezměte smetanu ke šlehání a vyšlehejte šlehačku. Tu si schovejte do lednice a pěkně vychlaďte. Po asi 40 minutách by měla být dýně krásně měkká, průběžně ji sledujte a občas do ní vidličkou dloubněte. Vyndejte ji z trouby, nechte zchladnout a přesuňte do stojacího mixéru. Ušlehejte společně s horkou vodou a přelijte do hrnce. Polévku okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem podle chuti, přiveďte k varu a vypněte. Šlehačku do polévky vmíchejte lehce, jak říká autorka "jen tak, aby se neřeklo". A to je celé! Můžete si ji pak tedy ozdobit a vlastně i zajímavě dochutit nějakou bylinkou, opraženými dýňovými semínky a nebo dýňovým olejem, který dodá polévce zvláštní barvu. Je totiž brčálově zelený!
Podrobné info: