Pažitka
Název:

Dýňová polévka s červenou čočkou

vegetariánský recept


Dýňová polévka s červenou čočkou


Ingredience:
Ingredience:
voda1,5 l
dýně Hokkaido (cca 500 g) v Bio kvalitě1 ks
bio větší cibule1 ks
český česnek3 stroužky
olej (popřípadě GHÍ) trochu
červená čočka200 g
zeleninový bujon bez glutamátů1 ks
sůl (mořská nebo Himalájská) špetka
římský kmín špetka
kurkuma špetka
čerstvě namletý pepř špetka
sušená pálivá paprika špetka
smetana (veganská kuchařka použije sójovou smetanu nebo rostlinnou náhražku mléka) dle potřeby
zakysaná smetana dle potřeby
bylinky pár lístků
nastrouhaný parmazán dle potřeby
opražená semínka (dýňová, slunečnicová..) dle potřeby
Postup přípravy:

Úžasná dýňová polévka....

Tuto úžasnou dýňovku nevařím dlouho, ale je to moje neoblíbenější polévka. A to hned z několika důvodů. Uvaříte ji z dostupných Bio potravin. Příprava je rychlá, zvládne ji i úplný začátečník, můžete si ji připravovat ve více variantách (s mrkví, bramborem atp.).

A hlavně – Vaši miláčci, pro které vaříte, sní najednou tolik luštěnin a zeleniny, jako nikdy předtím.

Dýni neloupám, jen omyji a očistím kartáčkem, rozpůlím, vydlabu semínka a nakrájím na kousky. Cibuli nakrájím na kousky. Čočku propláchnu – výhodou červené čočky je, že se nenamáčí. Na rozpáleném oleji zesklovatím cibulku, přidám nakrájenou dýni, chvíli prohřeji, zaliju vodou (raději méně – zřeďuje se lépe, nežli zahušťuje), přidám čočku, bujon a vařím cca 15 minut, přidám koření a nadrcený česnek a ještě cca 10 minut povařím. Pak ponorným mixerem rozmixuji a ředím smetanou do požadované konzistence (samozřejmě můžete použít i vodu). Na talířích ozdobím čímkoliv co strávníkům chutná. A jíme, a jíme, a jíme a prospíváme našemu zdraví!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Mirka Nahodilová

    zavřít okno