Ingredience: | |
dýně | 500 g |
olivový olej | 3 lžíce |
velký stroužek česneku | 3 ks |
sůl | špetka |
tymián | 1 větvička |
libeček | dle chuti |
Krutonky: | |
rohlíky | dle potřeby |
olivový olej | trochu |
hrubozrnná mořská sůl | špetka |
česnek | dle chuti |
čerstvý tymián | dle chuti |
Včera jsem si přivezla od mojí babičky dýni a od mojí mamky zase recept na polévku. Před chvilinkou jsem polévku dodělala a hurá! První dýňová polévka, kterou jedí i naše děti a dokonce si přidaly.
Takže pokud právě také sklízíte u vás na zahrádce dýně, přináším vám recept na tu nej dýňovou polévku, co jsem zatím jedla.
Dýni důkladně omyjeme, lžící vydlabeme semínka a včetně kůrky nakrájíme na středně veliké kostky. V kastrolu si rozehřejeme olivový olej a dýni zlehka osmahneme. Poté zalijeme litrem vody, osolíme, přidáme tymián a libeček, prolisujeme česnek a vaříme do chvíle, než se dýně začne rozvářet. Pokud se nám vyvařilo více vody, přilijeme ještě trochu vody, přivedeme k varu a ještě krátce povaříme. Potom odstavíme z plotýnky, vybereme větvičku od tymiánu a můžeme, ale nemusíme odebrat i libeček. Poté ponorným mixérem umixujeme do hladkého krému.
Krutonky si připravíme následujícím způsobem. Na pánvičce rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a na tenké plátky nakrájené rohlíky z obou stran osmahneme. Potom krutonky z pánvičky vyndáme. V mističce si smícháme lžíci hrubozrnné mořské soli, lístky tymiánu, stroužek česneku a důkladně promícháme. Vhodíme na rozpálenou pánvičku a zlehka osmahneme, aby nám česnek nezhořkl. Poté na krátkou chvilku dáme zpět krutonky a opatrně promícháme.
Poté už můžeme servírovat. Musím říct, že polévka je díky libečku, tymiánu a česneku opravdu výborná! A konečně budeme moci zařadit dýňový krém mezi naše oblíbené polévky.
Podrobné info: