Pažitka
Název:

Dýňová polévka s česnekovo-bylinkovými krutonky

vegetariánský recept


Dýňová polévka s česnekovo-bylinkovými krutonky


Ingredience:
Ingredience:
dýně500 g
olivový olej3 lžíce
velký stroužek česneku3 ks
sůl špetka
tymián1 větvička
libeček dle chuti
Krutonky:
rohlíky dle potřeby
olivový olej trochu
hrubozrnná mořská sůl špetka
česnek dle chuti
čerstvý tymián dle chuti
Postup přípravy:

Včera jsem si přivezla od mojí babičky dýni a od mojí mamky zase recept na polévku. Před chvilinkou jsem polévku dodělala a hurá! První dýňová polévka, kterou jedí i naše děti a dokonce si přidaly.

Takže pokud právě také sklízíte u vás na zahrádce dýně, přináším vám recept na tu nej dýňovou polévku, co jsem zatím jedla.

Dýni důkladně omyjeme, lžící vydlabeme semínka a včetně kůrky nakrájíme na středně veliké kostky. V kastrolu si rozehřejeme olivový olej a dýni zlehka osmahneme. Poté zalijeme litrem vody, osolíme, přidáme tymián a libeček, prolisujeme česnek a vaříme do chvíle, než se dýně začne rozvářet. Pokud se nám vyvařilo více vody, přilijeme ještě trochu vody, přivedeme k varu a ještě krátce povaříme. Potom odstavíme z plotýnky, vybereme větvičku od tymiánu a můžeme, ale nemusíme odebrat i libeček. Poté ponorným mixérem umixujeme do hladkého krému.

Krutonky si připravíme následujícím způsobem. Na pánvičce rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a na tenké plátky nakrájené rohlíky z obou stran osmahneme. Potom krutonky z pánvičky vyndáme. V mističce si smícháme lžíci hrubozrnné mořské soli, lístky tymiánu, stroužek česneku a důkladně promícháme. Vhodíme na rozpálenou pánvičku a zlehka osmahneme, aby nám česnek nezhořkl. Poté na krátkou chvilku dáme zpět krutonky a opatrně promícháme.

Poté už můžeme servírovat. Musím říct, že polévka je díky libečku, tymiánu a česneku opravdu výborná! A konečně budeme moci zařadit dýňový krém mezi naše oblíbené polévky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Radka Šofrlová

    zavřít okno