Ingredience: | |
větší dýně Hokkaido (cca 1,5kg po zbavení semínek) | 1 ks |
větší mrkev | 3 ks |
česnek | 4 stroužky |
kokosový olej | dle potřeby |
cibule | 2 ks |
strouhaný zázvor | 1 lžička |
zelená kari past | 1 lžička |
kokosové mléko | 200 ml |
limetka | 1 ks |
citron | 1 ks |
chilli paprička | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
čerstvý koriandr | dle chuti |
Vítej, podzime! Vítej, dýňová sezóno! Jak j jsem se na tebe těšila. Sice nadávám, že mě ráno nebudí východ slunce, ale černočerná tma, že už je venku zima, prší a nemám světlo na focení receptů. Pak ale přijde den, kdy vysvitne slunce a sluneční paprsky odráží ty úžasné barvy listí na stromech a hřejí mě tak, že si musím sundat svetr a brouzdám se popadaným listím jen v tričku a děravých riflích. Pak je veškeré pošmourno zapomenuto a já se zas a znovu zamilovávám do podzimu, jeho barev, vůně a surovin, které každý rok přináší. A jednou z nich je bezpochyby dýně, taky ji tolik milujete?
Myslím, že snad neexistuje oblíbenější recept z této úžasné zeleniny, než polévka. Každý má ten svůj oblíbený a zaručeně nejlepší recept. Jedno ale mají společné, mají úžasně zářivou barvu, skvělou chuť, spoustu vitamínů a zaručeně vás v chladných podzimních dnech zahřejí. Běžte se projít na farmářské trhy a podívejte se na ty nádherné druhy, které tam farmáři nabízejí, určitě si vyberete právě tu vaši oblíbenou. Určitě tu najdete dýni špagetovou, máslovou a asi nejznámější Hokaido, kterou já osobně mám nejraději. Hokaido jsem si oblíbila a zamilovala hned z několika důvodů, prvním z nich je samozřejmě fakt, že zkrátka skvěle chutná. Druhý důvod potěší určitě nejednoho z vás, tato dýně se nemusí loupat a můžete ji vařit nebo péct přímo se slupkou. Ušetříte tak nejen čas, ale i spoustu nervů při loupání tvrdé slupky, to mi věřte.
I proto jsem si tolik oblíbila tuto polévku. Je jednoduchá, opravdu téměř bez práce a výsledek je úžasný. Spojení štiplavého zázvoru a pikantní kari pasty s nasládlým kokosovým mlékem tvoří balzám pro vaše chuťové pohárky. A pokud patříte mezi milovníky koriandru jako já, rozhodně jím nešetřete, protože teprve s ním je to opravdu dokonalost.
Dýni důkladně omyjeme, rozřízneme na čtvrtiny a zbavíme semínek. Pokrájíme ji na menší kousky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Na zhruba stejně velké kousky nakrájíme i oloupanou mrkev a přidáme ji na plech. K zelenině nakonec přidáme ještě celé oloupané stroužky česneku, zakápneme troškou olivového oleje, osolíme a opepříme a vše promícháme. Přiklopíme alobalem a pečeme na 200 stupňů do změknutí. Po této době alobal sundáme, troubu zmírníme na 180 stupňů a pečeme ještě přibližně čtvrt hodiny. Po upečení by měla být dýně krásně měkká a lehce opečená.
Mezitím, co se zelenina dopéká, ve větším hrnci orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme ji jen lehce změknut a zesládnout, přidáme zázvor, kari pastu a ještě minutku společně opékáme. Teď už jen nasypeme do hrnce upečenou zeleninu s česnekem, zalijeme vodou nebo vývarem, kokosovým mlékem a vše důkladně rozmixujeme na hladký krém Nakonec dochutíme šťávou z citronu a limetky a podle chuti dosolíme a dopepříme. Pokud máte polévku rádi pikantní, přidejte nasekanou chilli papričku. Podávejte posypané čerstvým koriandrem.
Dobrou chuť
Podrobné info: