Ingredience: | |
menší dýně hokkaido | 2 ks |
česnek | 1 palička |
extra panenský olivový olej | trochu |
máslo | 30 g |
cibule | 1 ks |
mořská sůl | špetka |
pepř | špetka |
smetana | 150 ml |
Nevím jak vám, ale mně toto sychravé podzimní počasí moc nesvědčí.
Pro zahřátí nejen těla, ale i černobílých myšlenek vám poslouží tato vynikající dýňová polévka!
Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Dýně rozpulte a vydlabejte semínka. Půlky dýně nakrájejte na větší díly. Kousky dýně vložte na plech. Kousky dýně osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Plech vložte do trouby. Po 20 minutách přidejte k dýni stroužky česneku z jedné paličky. Pečte dalších 15 - 20 minut. Jak bude dýně i stroužky česneku měkké, vyndejte plech z trouby. Do většího hrnce dejte roztopit kousek másla. K němu přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a až zesklovatí, přidejte do hrnce upečenou dýni s česnekem. Orestujte a zalijte 2,5 až 3 litry vody. Nechte tak 15 - 20 minut povařit. Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem. Měla by vzniknout polévka hustší konzistence. Do rozmixované polévky přilijte smetanu a na plotně ještě celou polévku zahřejte. Pro zjemnění můžete přidat ještě kousek másla. Podle chuti dosolte a dopepřete a můžete ihned podávat!
Podrobné info: