Ingredience: | |
dýně Hokaido nebo 1/2 dýně velké na halloween | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
bobkový list | 2 ks |
bujón | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
smetana | 100 ml |
slanina | dle potřeby |
ciabatta nebo jiné pečivo | dle potřeby |
kousek vysmažené slaniny | dle chuti |
Jelikož máme dýňovou sezónu, tak je hříchem neuvařit něco z dýně. O víkendu jsem vařila dýňovou polévku a dnes se chystám na dýňové rizoto a dýňový koláč. S výsledkem se ráda pochlubím.
A teď pojďme vařit tu polévku.
Dýně hokaido má jednu velkou výhodu a to, že se nemusí loupat, tudíž, zda máme tuto tak ji rozkrojíme na měsíčky, vydlabeme a pokrájíme na kousky o velikosti cca 3 - 5 cm.
Pokud máme velkou dýni, tak ji rozkrojíme na měsíčky, vydlabeme a okrájíme slupku a také pokrájíme na kousky.
A máme tu dvě možnosti jak začít. Jedna varianta trvá déle, druhá méně.
Delší varianta:
Vložte pokrájené kousky dýně na pekáč, osolte hrubou solí, přidejte stroužek česneku a dejte péct do trouby. Dýně má poté trochu jinou, výraznější chuť. Pečeme, dokud dýně není měkká.
Po vyndání z trouby přidáme vodu, sůl, pepř, bujón a rozmixujeme tyčovým mixérem. Zakápneme smetanou. Pokud je polévka hustá, přidáme ještě vodu. Místo vody a bujónu můžeme polévku zalít pravým vývarem.
Kratší varianta:
Pokrájené kousky vložíte do hrnce, přidáte stroužek česneku, bobkový list a vaříte, dokud dýně není měkká.
Poté odlijeme trochu vody, vyndáme bobkový list a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme sůl, pepř, smetanu a provaříme.
Když je polévka hustá, přidáme ještě trochu odlité vody.
Na pánvi si opečeme plátky slaniny, které poté pokrájíme na menší kousky. Opečeme i kousek pečiva.
Nandáme polévku na talíř, přidáme slaninku a přidáme kousek pečiva a můžeme podávat.
Dobrou chuť
Podrobné info: