Pažitka
Název:

Dýňová polévka se slaninovým čipsem


Dýňová polévka se slaninovým čipsem


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokaido nebo 1/2 dýně velké na halloween1 ks
česnek1 stroužek
bobkový list2 ks
bujón dle potřeby
sůl dle chuti
pepř špetka
smetana100 ml
slanina dle potřeby
ciabatta nebo jiné pečivo dle potřeby
kousek vysmažené slaniny dle chuti
Postup přípravy:

Jelikož máme dýňovou sezónu, tak je hříchem neuvařit něco z dýně. O víkendu jsem vařila dýňovou polévku a dnes se chystám na dýňové rizoto a dýňový koláč. S výsledkem se ráda pochlubím.

A teď pojďme vařit tu polévku.

Dýně hokaido má jednu velkou výhodu a to, že se nemusí loupat, tudíž, zda máme tuto tak ji rozkrojíme na měsíčky, vydlabeme a pokrájíme na kousky o velikosti cca 3 - 5 cm.
Pokud máme velkou dýni, tak ji rozkrojíme na měsíčky, vydlabeme a okrájíme slupku a také pokrájíme na kousky.
A máme tu dvě možnosti jak začít. Jedna varianta trvá déle, druhá méně.

Delší varianta:
Vložte pokrájené kousky dýně na pekáč, osolte hrubou solí, přidejte stroužek česneku a dejte péct do trouby. Dýně má poté trochu jinou, výraznější chuť. Pečeme, dokud dýně není měkká.
Po vyndání z trouby přidáme vodu, sůl, pepř, bujón a rozmixujeme tyčovým mixérem. Zakápneme smetanou. Pokud je polévka hustá, přidáme ještě vodu. Místo vody a bujónu můžeme polévku zalít pravým vývarem.

Kratší varianta:
Pokrájené kousky vložíte do hrnce, přidáte stroužek česneku, bobkový list a vaříte, dokud dýně není měkká.
Poté odlijeme trochu vody, vyndáme bobkový list a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme sůl, pepř, smetanu a provaříme.
Když je polévka hustá, přidáme ještě trochu odlité vody.

Na pánvi si opečeme plátky slaniny, které poté pokrájíme na menší kousky. Opečeme i kousek pečiva.
Nandáme polévku na talíř, přidáme slaninku a přidáme kousek pečiva a můžeme podávat.

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Kuranova - Smooth cooking

    zavřít okno