Název:Dýňové burgerové bulky
Ingredience:
Ingredience: |
hladká mouka | 350 g |
mléko | 130 ml |
dýně Hokkaido | 130 g |
máslo | 40 g |
sušené droždí | 1 sáček |
sůl | 5 g |
vejce | 1 ks |
cukr | špetka |
semínka na posypání | dle chuti |
Postup přípravy:Tak jsem z komory vytáhla naší poslední hokkaidó dýni. A s pomocí posledního zbytku z poslední dýně jsem upekla burgerové bulky. Nejen, že jsou výborné na chuť, ale hlavně jsou po dýni žluté a tak krásné i na pohled.
Bulky před pečením posypte semínky podle chuti, ale nejlépe vyniknou tmavá semínka.
Zkuste černý sezam nebo jako já - chia semínka.
Pokud už v zásobě žádné dýně nemáte, můžete zkusit BURGEROVÉ HOUSKY podle staršího receptu.
P.S. Strašně nutně potřebuju jaro, léto a večer světlo! Bulky jsem fotila už skoro ve tmě a fotky následujícího bezmasého hamburgru vážně použít nemůžu.
Tak aspoň trošku víte, na co se můžete těšit, protože to si pište, že je co nejdřív zopakuju.
Postup:
- Odvažte si 130g kousek dýně. Nakrájejte na malé kostičky a dejte péct do trouby na 180°C a 10 minut. Dobře hlídejte, stačí aby dýně změkla. Tmavé, opečené okraje nechceme. Upečenou dýni nechte vychladnout.
- Zahřejte mléko aby bylo vlažné (ne horké!) a vsypte do něj sáček droždí a špetku cukru a rozmíchejte. Nechte stát v teple 10 - 15 minut až hladina mléka zpění.
- Vychladlou dýni pomačkejte vidličkou a spolu s jedním žloutkem (bílek zbyde na potření) a dvěma lžícemi rozpuštěného másla přidejte k mléku. Vše rozmixujte.
- Do mísy vsypte mouku, osolte a vlite tekutou směs. Vypracujte těsto, které nechte v teple přibližně hodinu kynout. Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto si rozdělte na 8 stejných kousků, bulky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a na něm nechte ještě 30-45 minut kynout.
- Vykynuté bulky potřete bílkem a posypte semínky a dejte péct na 180°C na 15-20 minut.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min
Autor:
zavřít okno