Těsto: | |
hladká mouka | 120 g |
polohrubá mouka | 75 g |
prášek do pečiva | 1 lžička |
soda | 1/2 lžičky |
perníkové koření | 2 lžíce |
máslo pokojové teploty | 110 g |
cukr krupice | 100 g |
třtinový cukr | 120 g |
vejce | 2 ks |
větší dýně Hokkaido + mléko na zředění pyré | 1/2 ks |
řepkový olej | 2 lžíce |
Krém: | |
mascarpone | 250 g |
smetana ke šlehání (min. 30%) | 200 ml |
dýňové pyré | 2 lžíce |
cukr krystal | 5 lžic |
perníkové koření | 1 lžíce |
Podzim není tak úplně moje nejoblíbenější roční období. Snažím se sice říkat si, že je super, že provětrám odvrácenou tvář svého šatníku, která už půl roku ležela ladem, a nebo že bude bezva zase si dát v Brně dýňové latte, které mě loni inspirovalo k upečení mých prvních dýňových cupcakes. Pravdou však zůstává, že náladu mi zaručeně zvednou jen dvě myšlenky: 1. Pomyšlení na blížící se Vánoce (vím, že nás milovníků Vánoc moc není, tak se neděste, jinak jsem celkem normální). 2. Fakt, že přes podzim a zimu moje produktivita v oblasti pečení letí prudce nahoru! A moje náladu úderem prvního záříjového dne kolísá přímo úměrně s tím, kolik toho upeču. Pro tento recept jsem našla inspiraci na blogu Chez Lucie, která ho převzala z Joy of Baking Je super, že se takhle vzájemně inspirujeme! Recept jsem si po svém upravila a doufám, že Vás bude bavit jako mě!
Nejprve si připravíme dýňové pyré, které je důležitou součástí těsta i krému. Dýni hokkaido si rozpůlíme, zbavíme semínek (neloupeme), nakrájíme na kostičky, zvážíme (budeme potřebovat, abychom měli zhruba 200 gramů dýně, aby z ní bylo po upečení možné vytvořit 180 gramů pyré). Dýňové kostky dáme do hlubší mísy, přidáme k nim lžíci a půl perníkového koření, tři lžíce třtinového cukru a dvě lžíce oleje - zamícháme, vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme do měkka při 190 stupních. Po upečení ji rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou kaši a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud je pyré moc husté, můžeme ho během rozmělňování zředit trochou mléka, aby se nám lépe rozmixovalo.
Nyní si dáme troubu na 170 stupňů a na plech si připravíme samonosné košíčky nebo vyložíme plech na muffiny klasickými papírovými košíčky či použijeme silikonové (zkrátka jak je kdo zvyklý).
Do mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, sodu a koření - důkladně vařečkou smícháme a odložíme stranou.
Do mísy vhodné na šlehání dáme máslo, 100 gramů cukru krupice, 100 gramů cukru třtinového a šleháme do pěny. Po jednom zapracujeme vejce a následně přidáváme střídavě pyré a sypkou směs, kterou jsme si připravili z mouky. Vzniklé těsto plníme do košíčků pomocí kopečkovače na zmrzlinu či menší naběračky. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě. To, že je korpus hotov, ověříme pomocí špejle. Pak necháme vychladnout stranou.
Krém je opět rychlovka - všechny suroviny vložíme do mísy na šlehání a spojíme nejprve při nízké rychlosti (abychom si neohodili kuchyň) a pak při vysoké rychlosti (aby se nám šlehačka hezky našlehala. Krém vložíme do zdobícího sáčku a nanášíme na vychladlé dortíky.
Zdobíme dle fantazie.
PS 1: Pečete poprvé? Nebo si jen chcete ověřit, že vše víte dobře? Mrkněte na 15 tipů pro božské cupcakes.
PS 2: Chcete se stát cupcake geekem? Rozhodně navštivte sekci Vychytávky na mém blogu!
Podrobné info: