Název:Dýňové curry s mandlemi
vegetariánský recept
Ingredience:
Ingredience: |
velká dýně nakrájená na cca 2 cm kostky | 1/2 ks |
malá cibule nakrájená nahrubo | 5 ks |
nastrouhaný čerstvý zázvor | 3 lžíce |
římský kmín | 2 lžičky |
mletý koriandr | 2 lžičky |
kurkuma | 2 lžičky |
skořice | 1/4 lžičky |
curry koření - používám jemnou madras směs | 1 lžička |
kokosové mléko | 500 ml |
voda nebo zeleninový vývar | 100 ml |
mandle | 150 g |
celozrnná rýže | 500 g |
rostlinný olej - ideálně kokosový | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Postup přípravy:Naprosto skvělé zimní jídlo. Zahřeje, provoní celý dům a pohladí na duši. Co k tomu dodat víc? Snad jen, že jsem se kombinací dýně - kokos - mandle inspirovala v kuchařce skvělé Lee Holmes.
Pokud stejně jako já použijete celozrnnou rýži, tak začněte jako první vařit rýži. Dobře ji propláchněte a dejte vařit v osolené vodě. Celozrnná rýže se vaří oproti klasické bílé rýži docela dlouho - skoro hodinu. Informace o přibližné době varu najdete na obalu. Pokud použijete jasmínovou či basmati rýži, uvařte ji, až když vám bude poklidně v hrnci bublat dýně v kokosovém mléce. Za těch patnáct minut to krásně stihnete.
Dále si připravíme jednotlivé suroviny na vaření. Oloupeme a nakrájíme nahrubo cibuli, nasekáme česnek, oloupeme a nastrouháme zázvor. Do misky smícháme koření.
Nakrájíme dýni - použila jsem hokkaido, tu nemusíte loupat. Do velkého hrnce dáme dvě lžíce oleje. Nejdříve na mírném plamenu restujeme cibuli s česnekem a zázvorem. Jakmile zesklovatí, přihodíme k ní koření a za stálého míchání opékáme dokud se nám koření nerozvoní - trvá to asi dvě minuty. Do hrnce přidáme dýni a chvíli ji ještě restujeme, poté zalijeme kokosovým mlékem, přidáme 100 ml vody, nebo zeleninového vývaru a přisypeme mandle, lehce osolíme a opepříme.
Vaříme do změknutí dýně - cca 15 minut. Ochutnáme a případně ještě dosolíme a dopepříme. Podáváme s rýží.
Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno