Ingredience: | |
dýně Hokaido | 340 g |
červená čočka | 150 g |
česnek | 2 stroužky |
mletý římský kmín | 1 lžička |
koriandr | 2 hrsti |
grahamový toustový chleba | 2 plátky |
dýňová semínka | 20 g |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Dip: | |
vařená červená řepa | 200 g |
menší jablko | 1 ks |
lněný olej | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
K podávání: | |
směs salátů | dle chuti |
červená cibule | dle chuti |
cherry rajčata | dle chuti |
tortily | dle potřeby |
Dnes byl ten den, kdy se člověku prostě nechce pospíchat a nechává jen tak plynout čas. Proto je dnešní oběd ve znamení toho, že si vše, co je k snědku vyskládáme na velký stůl a budeme jíst, dokud to vše nesníme. Žádný spěch a žádné příbory, prostě pohoda a k tomu dýňové falafely a trochu netradiční dip z červené řepy. Kdo by tomu odolal.
Dýni vydlabeme a nakrájíme na středně velké kostičky. Dáme vařit a vaříme v osolené vodě cca 10 minut. Scedíme a necháme vychladnout. Vedle toho si dáme vařit červenou čočku. Vaříme dle pokynů na obalu, tedy propereme a vaříme cca 5 minut. Osolíme až na závěr. Taktéž scedíme a necháme vychladnout.
Červenou čočku pak vsypte spolu s česnekem, kmínem, dýňovými semínky a koriandrem do robotu a rozmixujeme, ale ne zcela dohladka. Přidejte měkkou a lehce zchladlou dýni (trochu pomačkanou vidličkou), chleba (rozmixovaný na "strouhanku") a sůl i pepř podle chuti. Dobře promíchejte a ze směsi vytvarujte cca 20 kuliček o velikosti golfového míčku. Troubu i předehřejte na 200 stupňů a falafely vyskládejte na plech a pečeme cca 20 minut.
V mezidobí si nachystáme dip z červené řepy. Já měla doma už uvařenou, pokud tedy máte vařenou je to prakticky bez práce. Všechny suroviny na dip si dáme do mixéru (uvařenou červenou řepu, oloupané jablko, lněný olej, sůl, pepř) a rozmixujeme do jemna.
Pakliže máme vše nachystáno, už jen naplníme tortily. Nejdříve dáme směs salátů, pokapeme lněným olejem, pak dáme falafely (tak tři či čtyři kousky) a buď přidáme i dip nebo pak tortily do dipu namáčíme.
Podrobné info: