Pažitka
Název:

Dýňové máslo se slaným karamelem


Dýňové máslo se slaným karamelem


Ingredience:
Ingredience:
středně velká dýně1 ks
máslo4 lžíce
Slaný karamel:
máslo50 g
třtinový cukr100 g
smetana 33%100 ml
mořská sůl dle chuti
Postup přípravy:

Dýně, dýně, dýně!! Všichni teď nějakou dobu z týhle plodiny pojedeme polívky, pyré i jiný přílohy. Zkuste si udělat fantastický dýňový máslo se slaným karamelem, který se báječně hodí třeba jako pomazánka na teplý toasty, do rolád, na lívance, ke slepování cukroví nebo prostě na prasáka jen tak lžičkou, jak ho rádi ujídáme u nás doma. Je to velká dobrota!

Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a křížem nařízneme. Potřeme trochou oleje, posolíme a pečeme ve vyhřátý troubě na 190 stupňů asi 45 minut. Upečenou dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a rozmixujeme se 4 lžícema másla.
Do hrnce nasypeme třtinovej cukr a za stálýho míchání ho zahříváme na středním plameni. Nejdřív nám začne hrudkovatět, postupně se pak rozpustí a v ten moment k němu přidáme kousky másla. Cukr začne hodně pěnit a bublat a my vznikající karamel soustavně mícháme až do rozpuštění másla. Poté přidáme smetanu a opět mícháme.
Ještě chvíli necháme směs probublat, odstavíme z plotny, přidáme lžičku mořské soli a karamel je hotov! Ten pak, dle chuti, vlijeme do umixované dýně s máslem a celé to prošleháme ručním šlehačem. Sladkost si upravíte právě množstvím přidaného karamelu.
Hotovým máslem naplníme uzavírací sklenice a skladujeme v chladu. Pořiďte si malý skleničky, známý vám utrhnou ruce, až tuhle dobrotu ochutnaj!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno