Ingredience: | |
dýňové pyré (cca z 1/2 dýně Hokaido) | 350 g |
vejce | 2 ks |
olej (ořechový) | 3 lžíce |
rýžový sirup | 2 lžíce |
větší zralý banán | 1 ks |
voda | 150 ml |
jáhlová mouka | 120 g |
hladká špaldová mouka | 150 g |
jedlá soda | 2 lžičky |
mletá skořice | 2 lžičky |
nastrouhaný zázvor | 1 lžička |
lískové ořechy | 50 g |
Konečně se mi podařilo nafotit a sepsat taky nějaký rychlý a snadný dýňový recept na sladko!!! Zatím všechny ostatní pokusy skončily u brzké ranní snídaně, kdy ještě není žádné světlo a hlavně ráno zásadně nic nevážím a neodměřuju, protože už mám hlad a šílenou chuť na tu dobrotu, kterou si připravím. Konečně máte vysvětlení, proč tu mám snídaňových receptů tak málo.
Řekla jsem si, že sladký recept z dýně zkrátka na blogu chci mít a vznikly z toho naprosto skvělé muffiny. Když říkám skvělé, myslím fakt skvělé!!! Konečně se mi totiž povedly ty krásně nadýchané a vysoké muffiny, které jsem doteď obdivovala pouze na fotkách a tiše záviděla. Ta otázka „proč mě se takové nikdy nepovedou?!“ mě pronásledovala při každém pečícím pokusu a dnes jsem jí konečně pokořila.
A jak vlastně tyhle muffiny chutnají? Jsou nadýchané, úžasně vláčné a božsky voní skořicí. Prostě podzim zabalený do papírového košíčku. O sladkost se v těstě postará banán, skořice a troška rýžového sirupu. Mně to tak naprosto vyhovuje, ale vy si do těsta přidejte klidně o lžíci sirupu navíc.
Dýni Hokaido omyjeme a nakrájíme i se slupkou na menší kostičky a vaříme cca 20 minut, dokud není zcela měkká. Uvařenou dýni scedíme a necháme úplně vychladnout a rozmixujeme ji na hladké pyré.
Pokud máte hotové dýňové pyré, máte téměř hotovo, teď už je to brnkačka. Nejprve smícháme v míse všechny tekuté ingredience, tzn. dýňové pyré, vejce, olej, rýžový sirup a rozmačkaný banán. Postupně přiléváme a vmícháváme vodu. V menší míse smícháme jáhlovou a špaldovou mouku s jedlou sodou, skořicí a zázvorem a postupně zapracujeme do tekutého základu. Na závěr do těsta přidáme hrubě posekané lískové ořechy.
Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a naplníme je přibližně do 2/3 těstem. Nikdy neplňte košíčky až po okraj, jinak těsto přeteče ven. Takto připravené vložíme plech do trouby předehřáté na 175 stupňů a pečeme 25 minut.
Podrobné info: