Noky: | |
dýně Hokkaido | 650 g |
mouka (bezlepková varianta - směs Jizerka, zelená) | 400 - 450 g |
muškátový oříšek | 1/2 lžičky |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vejce | 1 ks |
Omáčka: | |
cibule | 1 ks |
česnek | 1 - 2 stroužk |
smetana (ABKM - sojová) | 250 ml |
sušené houby | středně velká miska |
muškátový oříšek | špetka |
hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti |
Dýni miluji v jakékoliv podobě, a když jsem přemýšlela, v jaké formě jsem ji ještě neuvařila, tak mě napadly noky. Zkusila jsme to a připravila tak bezlepkovou variantu noků, které jsou u nás velmi oblíbené, a i tato podoba se u nás ujala, protože jsem ji doplnila o smetanovou omáčku s houbami, které se k nim skvěle hodí.
Postup noky:
Dýni si omyjeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na větší kostky. Dýni uvaříme v osolené, vroucí vodě do měkka. Vařila jsem cca 10 minut (doba vaření bude záležet na velikosti kostiček na které jste dýni nakrájeli).
Dýni pak scedíme a necháme zcela zchladnout, a buď rozšťouchejte šťouchadlem na brambory nebo pokud máte lisovač na brambory, tak jím dýni protlačte. Pokud budete používat lisovač na brambory, tak na začátku stlačení jde z dýně především voda, proto jsem na začátku stlačování nejprve oddělila vodu (do vedlejší misky) a pak stačila samotnou dýni.
Poté k dýni přisypte mouku (Jizerku), sůl, muškátový oříšek a vyklepněte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta. Doporučuji těsto dělat ve větší míse a mouku přisypávat postupně, nejprve je těsto hodně lepivé, ale postupně se mouka zapracuje a poté jej přendávám na posypaný vál a pracuje se s ním dobře. Z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky (a stlačíme vidličkou) či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě, a to do vyplavání noků na hladinu a pak ještě cca jednu minutu.
Postup omáčka:
Sušené houby si nejprve namočíme do vody a necháme v misce. Oloupeme a na jemno nakrájíme cibuli. Na oleji si cibulku zesklovatíme. Namočené houby si slijeme (vodu nevylíváme bude se nám ještě hodit). Houby přidáme k cibulce a chvíli podusíme. Poté přilijeme smetanu, muškátový oříšek, osolíme a opepříme, přidáme pár lžic vody z namočených hub a necháme omáčku provařit.
Noky podáváme přelité smetanovo houbovou omáčkou.
Podrobné info: