Pažitka
Název:

Dýňové risotto s tymiánem a parmazánem


Dýňové risotto s tymiánem a parmazánem


Ingredience:
Ingredience:
rýže risotto premium250 g
máslová dýně320 g
střední cibule1 ks
česnek1 stroužek
tymián2 - 3 snítky
olivový olej1 - 2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
bílé suché víno80 ml
vývarcca 700 ml
máslo25 g
parmazán30 g
šunka od kosti5 plátků
Postup přípravy:

Už dlouho jsme doma neměli risotto, a tak jsem se rozhodla jej dnes udělat. Měla jsme tu zbytek dýně a rýži na risotto, takže volba byla opravdu jasná. Jako u správného risotta bylo třeba přidat vývar, máslo i parmazán. Pomalé přilévání vývaru tak skvěle risotto zvláční a chuť parmazánu úžasně doplní jemnou chuť dýně. Tymiánem se pak celé jídlo nádherně provoní.

V hlubokém kastrolu si na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku a česnek, necháme je zesklovatět a pak přidáme rýži. Rýži promícháme, aby se olej dostal na všechny zrníčka. Podlijeme vínem a mícháme do doby, než se veškeré víno odpaří. Do rýže pak vmícháme nakrájenou dýni na kostičky a vložíme snítky tymiánu. Postupně podléváme horkým vývarem, vždy přilijeme cca 1-2 naběračky a další vlíváme, až když se předcházející tekutina vpije do rýže. Podléváme do té doby než je rýže na skus, což trvá cca 20 minut. Během vaření risotto ochutíme solí a pepřem. Po uvaření rýže pak odstavíme stranou a vmícháme máslo a nastrouhaný parmazán.

Pokud chceme, můžeme přidat šunku od kosti, kterou jsme si nakrájeli na proužky a na pánvi krátce osmahli. Pokud chceme bezmasou variantu, šunku nedáváme. Na závěr můžeme ještě posypat trochou parmazánu.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno