Ingredience: | |
dýně (Hokaido) | 200 g |
máslo | 90 g |
cukr krystal | 50 g |
hladká špaldová mouka (celozrnná) | 220 g |
Naše Karolínka mu říká "Helou-dýň" a vlastně není ani tak daleko od pravdy, protože s dýněmi si ho spojujeme velmi úzce. Ovšem nejen na helloweena zpracováváme dýni a tyto sušenky se hodí jako skvělá alternativa ke kupovaným po celý rok.
Dýni omyjte a nakrájejte na malé kostičky (Hokaido se loupat nemusí). Uvařte do měkka a nechte krátce vychladnout. Máslo rozpusťte, dokud není úplně tekuté a společně s dýní ho rozmixujte na hladké pyré (nejlépe toho dosáhnete v mixéru na smoothie). K pyré přidejte cukr a mouku a dejte do lednice alespoň na hodinu vychladnout.
Poté těsto vyválejte na plát silný cca 5 mm a vykrajujte tvary. Sušenky udrží i reliéf, tzn., pokud máte formičky tohoto typu, klidně je můžete použít. Pokud budete chtít dělat pavučiny, budete potřebovat 3 vykrajovátka ve tvaru kolečka různých velikostí a také špejli nebo pravítko. Z těsta vykrojte kolečko a dalšími dvěma menšími udělejte v sušence už jen reliéf (tzn. neproražte úplně). Poté udělejte špejlí nebo pravítkem několik čar napříč, aby vznikla pavučina.
Pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 15 minut - dozlatova.
Dětská specifika: