Ingredience: | |
syrová očištěná dýně | 250 g |
vejce | 2 ks |
mléko | 100 ml |
olej | 100 ml |
hladká špaldová mouka | 250 g |
kypřící prášek | 1/2 sáčku |
Budu hrozně neskromná, ale tady fakt musím. Jsou boží! Mají boží barvu i boží chuť. A jako bonus se dají jíst nasladko i naslano. Ať žije dýně!!
Dýni nakrájejte na menší kostky a uvařte do změknutí (do deseti minut by to mělo být). Pokud máte k dispozici dýni hokaido a její slupka je pěkná, nemusíte ji ani loupat. Slupka je jedlá a barva vaflí bude díky ní sytější.
Uvařenou dýni přesuňte do mixéru a přidejte vejce a olej. Rozmixujte na hladké pyré. Poté postupně přidávejte mléko, mouku a kypřící prášek, dokud nebude těsto hotové. Jeho konzistence je lehce žvýkačková, ale toho se nelekejte. Pečte v rozpáleném přístroji na vafle, dokud se hezky nepropečou.
Jak jsem nastínila už v úvodu, vafle můžete podávat ve sladké i slané verzi. Ve slané jsme je měli například s vejcem, šunkou a sýrem, ale určitě se hodí třeba i špenát, kozí sýr nebo červená řepa. Ve sladké verzi jsme si moc pochutnali, když jsem vafle doplnila dušenými jablíčky se skořicí, přidat do nich můžete třeba i trošku perníkového koření, aby byl dojem podzimu dokonalý.