Ingredience: | |
čirokové zrno | 200 g |
dýně | 0,5 kg |
cibule | 2 ks |
máslo | 2 lžíce |
kmín | špetka |
sůl | dle chuti |
cukr | dle chuti |
ocet | dle chuti |
Čirok je jednou z nejstarších obilnin, pěstovali ho už staří Egypťané. Má vysoký podíl kvalitních bílkovin (srovnatelně s quinoou či amarantem), navíc obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v rostlinné říši vyskytuje poměrně vzácně a která je zásadní pro správný růst a vývin mladého organismu. Proteiny obsažené v čiroku se svým složením přibližují kvalitě živočišné bílkoviny a svou biologickou hodnotou předčí i mléko a sójové boby. Navíc nejsou tak alergenní jako např. sója. Čirok je dále bohatý na antioxidanty, vitaminy skupiny B a některé minerály (vápník, draslík, hořčík). V USA je čirok nazýván „pšenice celiaků“.
Nejprve si na několik hodin, nejlépe přes noc, namočíme čirok a poté ho uvaříme v čisté vodě cca 40 minut doměkka. Scedíme. Dýni oloupeme a nastrouháme nahrubo. Jednu cibuli nakrájíme na jemno a na 1 lžíci másla ji zpěníme, přidáme dýni, osolíme a podlijeme vodou. Dusíme do měkka. Dochutíme cukrem a octem. Zbývající cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme na zbývajícím másle dozlatova. Na talíř dáme zelí, na něj čirok a osmahnutou cibulku.
Podrobné info: