Pažitka
Název:

Dýňovo-batátová polévka s kapkou citronu a batátovým chipsem


Dýňovo-batátová polévka s kapkou citronu a batátovým chipsem


Ingredience:
Ingredience:
očištěná dýně hokaido nakrájená na kostky500 g
oloupaný batát nakrájený na kostky + 200 g oloupaného batátu nakrájeného na tenká kolečka200 g
olivový olej trochu
zeleninový vývar900 ml
česnek1 stroužek
dýňový olej trochu
vymačkaného citronucca 1/4 ks
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetka
dýňová semínka (můžete využít pímo ta z dýně, lepší jsou ale již semínka vyloupaná) dle chuti
Postup přípravy:

Dýňová sezóna je neodmyslitelně spjatá s dýňovou polévkou. I já jsem letos svou první dýni využila k její přípravě. Obrovsky jsem se na ni těšila, ale chtěla jsem ji něčím ozvláštnit. Udělat ji tradičně a přitom trošku jinak. K dýni jsem přidala další oranžovou ingredienci a to batát, neboli sladkou bramboru. Recept také neobsahuje žádnou surovinu živočišného původu, takže je čistě rostlinný/veganský. Stejně tak je vhodný pro bezlepkáře. Prostě zdravá mňamka.

  1. Dýni omyjte, rozkrojte napůl a vydlabejte část se semínky. Nakrájejte na kostky. Dýni hokaido není třeba zbavovat slupky, celá při vaření změkne. Babát oloupejte, omyjte a také nakrájejte na kostky.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a lehce orestujte připravenou dýni a batát.
  3. Asi po 1 minutě přilijte vývar, přiklopte pokličkou a vařte asi 30 minut, dokud vše zcela nezměkne.
  4. Během vaření si připravte tenká kolečka oloupaného batátu. Nechte je péct na trošce olivového oleje při 170°C, dokud se nevytvoří křupavé chipsy. Poté osolte. (Možno smažit i na pánvi.)
  5. Ke konci vaření přidejte prolisovaný česnek. Poté stáhněte z plotny a nechce asi 5 minut chladnout. Následně vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem v hladký oranžový krém.
  6. Přidejte postupně citrónovou šťávou (nejprve půlku z vymačkané šťávy a dle chuti poté přilijte zbytek, jeho část nebo již šťávu nepřidávejte). Osolte, opepřete a vlijte pár kapek dýňového oleje. Důkladně promíchejte.
  7. Polévku servírujte s batátovými chipsy a na pánvi opraženými dýňovými semínky.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Martina Skácelová

    zavřít okno