Název:Dýňovo-batátová polévka s kapkou citronu a batátovým chipsem
Ingredience:
Ingredience: |
očištěná dýně hokaido nakrájená na kostky | 500 g |
oloupaný batát nakrájený na kostky + 200 g oloupaného batátu nakrájeného na tenká kolečka | 200 g |
olivový olej | trochu |
zeleninový vývar | 900 ml |
česnek | 1 stroužek |
dýňový olej | trochu |
vymačkaného citronu | cca 1/4 ks |
sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | špetka |
dýňová semínka (můžete využít pímo ta z dýně, lepší jsou ale již semínka vyloupaná) | dle chuti |
Postup přípravy:Dýňová sezóna je neodmyslitelně spjatá s dýňovou polévkou. I já jsem letos svou první dýni využila k její přípravě. Obrovsky jsem se na ni těšila, ale chtěla jsem ji něčím ozvláštnit. Udělat ji tradičně a přitom trošku jinak. K dýni jsem přidala další oranžovou ingredienci a to batát, neboli sladkou bramboru. Recept také neobsahuje žádnou surovinu živočišného původu, takže je čistě rostlinný/veganský. Stejně tak je vhodný pro bezlepkáře. Prostě zdravá mňamka.
- Dýni omyjte, rozkrojte napůl a vydlabejte část se semínky. Nakrájejte na kostky. Dýni hokaido není třeba zbavovat slupky, celá při vaření změkne. Babát oloupejte, omyjte a také nakrájejte na kostky.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a lehce orestujte připravenou dýni a batát.
- Asi po 1 minutě přilijte vývar, přiklopte pokličkou a vařte asi 30 minut, dokud vše zcela nezměkne.
- Během vaření si připravte tenká kolečka oloupaného batátu. Nechte je péct na trošce olivového oleje při 170°C, dokud se nevytvoří křupavé chipsy. Poté osolte. (Možno smažit i na pánvi.)
- Ke konci vaření přidejte prolisovaný česnek. Poté stáhněte z plotny a nechce asi 5 minut chladnout. Následně vše důkladně rozmixujte tyčovým mixérem v hladký oranžový krém.
- Přidejte postupně citrónovou šťávou (nejprve půlku z vymačkané šťávy a dle chuti poté přilijte zbytek, jeho část nebo již šťávu nepřidávejte). Osolte, opepřete a vlijte pár kapek dýňového oleje. Důkladně promíchejte.
- Polévku servírujte s batátovými chipsy a na pánvi opraženými dýňovými semínky.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno