Ingredience: | |
menší cuketa | 1 ks |
dýně Hokkaido | 1/4 ks |
šalotka | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
čerstvá šalvěj | 4 lístky |
ghí/olej | 1 lžíce |
vývar (voda) | cca 500 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
smetana (nemusí být) | 2 lžíce |
sezamová semínka | na ozdobu |
dýňový olej | na ozdobu |
I když to tak vždycky nevypadá, snažím se sezónu potravin respektovat. Ne vždycky mi to teda vyjde, a když je v lednu chuť na rajčatový salát, tak si ho prostě dám, i když cena dobrých rajčat je v tu dobu astronomická. Ale ve většině případů myslím využívám to, co zrovna příroda nabízí. Na podzim a v zimě to pro mě není úplně jednoduché, protože moc nemusím kořenovou zeleninu a řepa s dýní není nic, na co bych třásla.
Naštěstí mám píďalu a kvůli ní nejenom že objevuju nové chutě, ale učím se jíst i ty potraviny, které bych si sama od sebe nedala (brokolice by mohla vyprávět). A tak došlo i na dýni, kterou moji rodiče letos úspěšně vypěstovali na chalupě a k nim jsem přihodila jednu z posledních cuket (sama nechápu, že v tomhle počasí to ještě roste). Vlastně je to variace na omáčku k těstovinám, kterou dělám akorát tak, že zeleninu upeču v troubě, místo abych ji vařila. Jo a tímto receptem zakládám novou rubriku "pro jednoho" – myslím, že po roce a půl na mateřský je na čase. Vy si ovšem množství vynásobte dle potřeby.
Nakrájejte šalotku na jemno a nechte ji na přepuštěném másle nebo oleji změknout. Mezitím nakrájejte cuketu na kolečka a dýni na menší kostičky. Přidejte ji k šalotce a nechte trochu opéct. Česnek utřete a přidejte spolu se šalvějí k zelenině. Jakmile se rozvoní, zalijte vývarem tak, aby zelenina byla ponořená. Přiklopte a nechte 15 minut dusit. Poté vyndejte šalvěj, zeleninu rozmixujte na krém (možná bude potřeba přidat trochu vývaru), osolte a opepřete podle chuti. Pokud chcete, můžete zjemnit smetanou. Ozdobte černými sezamovými semínky a pokapejte dýňovým olejem.
TIP: Do polévky můžete uvařit i hrst červené čočky nebo quinoy - zvlášť pokud vaříte i pro dítě, přidáte mu tam takhle potřebné bílkoviny.
Podrobné info: