Pažitka
Název:

Dýňovo-meruňkovo-pomerančové piškoty plněné marmeládou s meruňkovým Šmakounem

vhodné pro alergii na mléko a laktózu, obsahuje vaječný bílek


Dýňovo-meruňkovo-pomerančové piškoty plněné marmeládou s meruňkovým Šmakounem


Ingredience:
Ingredience:
máslová dýně200 g
jablečné pyré106 g
meruňková marmeláda2 lžíce
Alsan Bio54 g
meruňkový Šmakoun50 g
špaldová mouka T 650250 g
pohnková mouka hladká100 g
javorový sirup30 g
kůra z 1/2 dle chuti
mouka T 650 na podsypání
řepkový olej dle potřeby
Náplň:
domácí směs meruňkové marmelády dle potřeby
Postup přípravy:

Původně byly v plánu sušenky, ale jelikož jsem potřebovala zužitkovat zbytek domácí marmelády, rozhodla jsem se pro malinkou změnu.

Prostě a jednoduše když se zpracovávají zbytky, vznikají ty nejlepší chutě a recepty. Navíc jsem do sušenek přidala meruňkového Šmakouna, který je bohatým zdrojem bílkovin. Pokud nemůžete nebo nechcete konzumovat vaječný bílek, lze vynechat, já beru Šmakouna jako výživové přilepšení. 
Vznikly velmi zajímavé, chuťově výrazné sušenky. Možnosti kombinací náplně jsou poměrně pestré. Ať už se rozhodnete pro meruňkovou, mangovou či tropickou směs v podobě náplně, rozhodně si pochutnáte. Marmeládu si můžete snadno a rychle připravit doma, stačí vzít vaše oblíbené ovoce, povařit s agarovou tyčinkou a marmeláda je na světě, případně dosladit dle vlastní chuti. Agar je velmi hodnotným zdrojem živin.

Já jsem použila meruňkovou marmeládu z tohoto receptu.

Jelikož byla barva nevýrazná, přidala jsem do marmelády povařenou mrkev, kterou jsem společně s marmeládou rozmixovala. Náplň byla připravená.

A nyní si připravíme těsto.

Vezmeme si dýni, kterou rozkrojíme, vydlabeme, oloupeme a nastrouháme najemno. Trošku zapracují svaly, ale vyplatí se. Následně přistrouháme jablko, které jsme oloupali a zbavili jadérek a přistrouháme meruňkového Šmakouna. 
Směs dýně, jablek a Šmakouna rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme marmeládu, tuk, nastrouhanou kůru z pomeranče, javorový sirup, zamícháme a postupně přidáváme mouky, důkladně všechny suroviny prohněteme. 
Pohanková mouka lze zcela nahradit špaldovou nebo hladkou moukou, pohankovou mouku přidávám kvůli její výživové hodnotě. 
Přidáme tolik mouky, aby se s těstem dobře pracovalo, těsto bude lehce lepivé. Množství mouky je závislé na šťavnatosti přidaných jablek.
Připravené těsto dáme do igelitového sáčku odpočinout do lednice, alespoň na 2 hodiny. 
Těsto vyndáme z lednice, připravíme si plech s pečícím papírem, lehce si potřeme ruce olejem, aby se nám s těstem lépe pracovalo.
Vytvarujeme válečky, které klademe na plech s pečícím papírem, děláme větší rozestupy, těsto budeme formovat, já měla v jedné řadě 4 piškoty. Když máme z veškerého těsta připravené válečky, vezmeme si mističku, do které nalijeme olej, namočíme si čajovou lžičku do oleje a stlačíme v prostředku těsto, vytvarujeme důlek, který následně naplníme připravenou marmeládou.
Naplněné piškoty, vložíme do předem rozehřáté trouby, pečeme na 180°C 15 minut. Piškot nadzvedneme, a pokud je růžový, vytáhneme z trouby ven.

Necháme vychladnout, milovníci čokolády polijí čokoládou na vaření.

Přeji příjemné mlsání.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno