Ingredience: | |
stření dýně Hokaido | 1 ks |
mrkev | 1 + 2 ks |
vařená cizrna | 350 g |
česnek | 1 stroužek |
mletý kmín | 1 lžička |
hladkolistá petrželka | 2 hrsti |
koriandr | 2 hrsti |
grahamový toustový chleba | 3 plátky |
šalotka | 1 ks |
smetanový sýr - Lučina, Palouček | 100 g |
libanonské nebo pita chleby | 4 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
Cizrnu máme s dcerou moc rády. Často ji používám rozmixovanou na zahuštění zeleninových polévek či omáček. Když jsem si prohlížela magazín o vaření na internetu, zaujalo mě použití cizrny jako základu do kuliček (falafelu). Při nákupu mi také padla do oka dýně a nějak se mi zastesklo po její chuti. Nakonec jsem tedy zkombinovala známé a neznámé a výsledek byl více než uspokojivý.
Dýni vydlabeme a nakrájíme na středně velké kostičky. Oloupeme mrkev a nakrájíme na stejně velké kostičky jako dýni. Kostičky dýně a mrkve rozprostřete na plech vyložený pečicí folií, zastříkněte olejem a pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.
Cizrnu vsypte spolu s česnekem, kmínem a polovinou petrželky a koriandru do robotu a rozmixujte, ale ne zcela dohladka. Přidejte měkkou a lehce zchladlou dýni a mrkev (trochu pomačkanou šťouchadlem na brambory), chleba (rozmixovaný na "strouhanku") a sůl i pepř podle chuti. Dobře promíchejte a ze směsi vytvarujte cca 16 falafelu. Dejte je na 10 minut do lednice.
Mezitím smíchejte zbylou petrželku, koriandr, nastrouhané dvě mrkve, šalotku a smetanový sýr a dejte stranou. Falafely vyskládejte na plech a dejte je na cca 20 minut do trouby na 200 stupňů.
Libanonské chleby mírně nahřejte, dovnitř dejte vždy část salátu a 3-4 falafely.
Podrobné info: