Pažitka
Název:

Dýňovo-mrkvový krém se smetanou a skořicí


Dýňovo-mrkvový krém se smetanou a skořicí


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokaido1/2 ks
středně velká mrkev2 ks
cibule1 ks
olivový olej dle potřeby
česnek3 stroužky
zázvorcca 1 - 2 cm
skořice špetka
voda0,7 l
smetana na vaření100 ml
petrželka dle chuti
pražená dýňová semínka dle chuti
mleté chilli dle chuti
Postup přípravy:

Dýně je oblíbená nejen jako podzimní dekorace, ale také jako potravina.

Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je údajně skvělá při hubnutí. Dýně vám po fyzické námaze pomůže dobít energii ještě lépe než tradičně doporučující se banán.

Šálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminů. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamíny C, D a E, vápník, hořčík a želeno.

Dýně Hokaido se navíc nemusí loupat, protože slupka při tepelné úpravě krásně změkne. Zrovna dneska jsem dýni zpracovávala poprvé. Zvolila jsem právě Hokaido a dala mi dost zabrat, nečekala jsem, že půjde i mým božím profi nožem tak těžko rozkrájet. Ale jakmile jsem ji naporcovala, cítila jsem úžasnou kombinaci vůní mrkve a zralého manga… prostě sladkou a příjemně jemnou vůni. Potom jsem z ní připravovala polévku a jednu půlku jsem schovala na pyré, které použiji na dýňový chlebíček….

1. Omytou dýni rozkrojte a vydlabejte z ní semínka. Poté ji nakrájejte na cca 1cm široké měsíčky, které rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečícím papírem.

2. Stejně tak nakrájejte cibuli a očištěnou mrkev na cca 5cm dlouhé špalíčky. Poté je přidejte k dýni na plech - osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Zeleninu pečte cca 20min na 180 stupňů.

3. Do většího hrnce dejte upečenou zeleninu a zalijte ji necelým litrem vody. Přidejte také zázvor a česnek.

4. Polévku nechce alespoň 10min povařit, dle chuti dosolte a poté ji tyčovým mixérem promixujte.

5. Na závěr vmíchejte smetanu pokojové teploty a špetku skořice. Na zdobení si nasekejte čerstvou petrželku, mleté chilli a opražená dýňová semínka.

Na rozdíl od klasických druhů dýní má Hokaido v kuchyni rozmanité využití. Mně osobně se jako první vybaví kompoty, polévky, kaše a džemy. Při přípravě pokrmů z Hokaido oceníte její jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit.
Dýně Hokaido dokáže krásně prohřát organismus a váže na sebe toxiny. Polévka z ní tedy nejen zasytí, ale také vám prospěje.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Dominika R. Scholzová

    zavřít okno