Ingredience: | |
dýně Hokaido | 1/2 ks |
středně velká mrkev | 2 ks |
cibule | 1 ks |
olivový olej | dle potřeby |
česnek | 3 stroužky |
zázvor | cca 1 - 2 cm |
skořice | špetka |
voda | 0,7 l |
smetana na vaření | 100 ml |
petrželka | dle chuti |
pražená dýňová semínka | dle chuti |
mleté chilli | dle chuti |
Dýně je oblíbená nejen jako podzimní dekorace, ale také jako potravina.
Má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je údajně skvělá při hubnutí. Dýně vám po fyzické námaze pomůže dobít energii ještě lépe než tradičně doporučující se banán.
Šálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminů. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamíny C, D a E, vápník, hořčík a želeno.
Dýně Hokaido se navíc nemusí loupat, protože slupka při tepelné úpravě krásně změkne. Zrovna dneska jsem dýni zpracovávala poprvé. Zvolila jsem právě Hokaido a dala mi dost zabrat, nečekala jsem, že půjde i mým božím profi nožem tak těžko rozkrájet. Ale jakmile jsem ji naporcovala, cítila jsem úžasnou kombinaci vůní mrkve a zralého manga… prostě sladkou a příjemně jemnou vůni. Potom jsem z ní připravovala polévku a jednu půlku jsem schovala na pyré, které použiji na dýňový chlebíček….
1. Omytou dýni rozkrojte a vydlabejte z ní semínka. Poté ji nakrájejte na cca 1cm široké měsíčky, které rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
2. Stejně tak nakrájejte cibuli a očištěnou mrkev na cca 5cm dlouhé špalíčky. Poté je přidejte k dýni na plech - osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Zeleninu pečte cca 20min na 180 stupňů.
3. Do většího hrnce dejte upečenou zeleninu a zalijte ji necelým litrem vody. Přidejte také zázvor a česnek.
4. Polévku nechce alespoň 10min povařit, dle chuti dosolte a poté ji tyčovým mixérem promixujte.
5. Na závěr vmíchejte smetanu pokojové teploty a špetku skořice. Na zdobení si nasekejte čerstvou petrželku, mleté chilli a opražená dýňová semínka.
Na rozdíl od klasických druhů dýní má Hokaido v kuchyni rozmanité využití. Mně osobně se jako první vybaví kompoty, polévky, kaše a džemy. Při přípravě pokrmů z Hokaido oceníte její jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit.
Dýně Hokaido dokáže krásně prohřát organismus a váže na sebe toxiny. Polévka z ní tedy nejen zasytí, ale také vám prospěje.