Ingredience: | |
Alsan Bio | 80 g |
dýně Hokaido | 88 g |
jablečné pyré | 126 g |
skořice | 2 lžičky |
špaldová mouka T 630 | 290 g |
špaldová mouka T 630 | na podsypání |
datlový sirup | 2 lžíce |
Náplň: | |
jablka | 1 - 2 ks |
mletá skořice | dle chuti |
Potřebovala jsem rychlou svačinku, podmínkou byla rychlost přípravy a hlavně, aby se držela dobře v ručičce.
Dýně a vůně skořice k podzimu prostě patří, jablíček máme plný sklep, takže volba náplně byla jasná.
Dýni s jablky nastrouháme najemno, přidáme skořici, mouku, tuk, propracujeme v tvárné, nelepivé těsto, dosladíme dle chuti datlovým sirupem, opět propracujeme. Dle potřeby podsypeme moukou, já použila přibližně 2-3 hrsti.
Těsto necháme odpočinout v lednici alespoň 2-3 hodiny, nejlépe do druhého dne.
Připravíme si plech, na který si dáme pečící papír.
Těsto vyjmeme z lednice, propracujeme, vytvarujeme v dlaních malé kuličky, které klademe na plech s pečícím papírem a pomocí například paličky z hmoždíře zatlačíme, aby nám vznikl uprostřed těsta dolík, který budeme plnit. Pokud bude docházet k lepení či trhání, pomoučníme si paličku moukou nebo lehce potřeme olejem. Vzniklé důlky naplníme směsí nastrouhaných jablek a skořice.
Vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 15-20 minut. Vyzkoušíme nadzdvihnutím, pokud začnou chytat barvu do růžova, ven s nimi.