Pažitka
Název:

Dýňovo-sýrový quiche


Dýňovo-sýrový quiche


Ingredience:
Těsto:
hladká špaldová mouka (typ 1050 Lidl)250 g
máslo125 g
vejce1 ks
sůl špetka
Náplň:
dýně600 g
menší cibule2 k
muškátový ořech1/2 ks
řepkový olej2 lžíce
vejce2 ks
zakysaná smetana200 g
sýr gouda200 g
sůl dle potřeby
čerstvý tymián3 větvičky
Postup přípravy:

V mrazáku na mě při jeho každoměsíčním odmražování a hlavně kontrole zásob vykoukl poslední balíček nastrouhané dýně z podzimu a můj muž už ráno vyslovil přání slaného koláče k večeři. Proto byla náplň víceméně jasná a kombinace se sýrem se stala neodolatelnou i pro mě.

Z mouky, studeného másla, vajíčka a soli vypracujeme těsto, které necháme cca 30 minut vychladit. Dýni si nastrouháme na jemno. Cibuli také nakrájíme na jemno a orestujeme na oleji, přidáme dýni a asi 5 minut restujeme. Necháme zchladnout. K dýni a cibuli přidáme vejce, zakysanou smetanu, nastrouhaný muškátový ořech, najemno nastrouhaný sýr, lístky tymiánu a dle chuti dosolíme. Těsto vyválíme nebo namačkáme do pečícím papírem vyložené formy tak aby okraje přesahovali , propícháme vidličkou a zakryjeme pečícím papírem, na který nasypeme například fazole nebo jiné luštěniny. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 10 minut. Odstraníme pečící papír spolu s fazolemi a nalijeme na těsto dýňovou směs se sýrem.
Pečeme dalších zhruba 15 minut dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno