Těsto: | |
celozrnná hladká špaldová mouka | 330 g |
přepuštěné (nebo klasické) máslo | 150 g |
vejce | 1 ks |
moučkový cukr | 2 lžíce |
voda | 60 ml |
perníkové koření | 1 lžička |
Náplň (dortová forma o průměru cca 24cm): | |
dýně (Hokaido) | 300 g |
tvaroh | 2 vaničky |
mascarpone | 1 vanička (250g) |
moučkový cukr | 60 g |
vejce | 3 ks |
celá skořice | 1 ks |
Že už jste z dýně měli polévku, omáčku, těstoviny a kdo ví co všechno ještě? Tak co třeba trošku toho zpracování na sladko ve formě cheesecaku. Naše oblíbené.
Na těsto smíchejte rozpuštěné máslo s vajíčky, vodou, cukrem a kořením. Postupně zapracujte i špaldovou mouku. Je možné, že v závislosti na savosti jednotlivých druhů mouky může být těsto příliš lepkavé, pak se nebojte ještě trošku mouky přidat. Počítejte ale s tím, že při pobytu v lednici máslo v těstě zpátky trošku ztuhne, těsto se navíc nevyvaluje, ale jen natlapká do formy, tudíž není žádné vysoké pevnosti potřeba, zachovejte tedy jeho vláčnost.
Zatímco těsto odpočívá v lednici, připravte si náplň. Dýni omyjte (Hokaido se loupat nemusí) a pokrájejte na drobné kostky, které uvaříte společně válečkem skořice do měkka (cca 10 minut). Poté odstavte a nechte vychladnout.
Uvařenou dýni rozmixujte se třemi vejci (nejlépe to jde v koktejlovači) na hladké pyré a přelijte ho do mísy. Vmíchejte mascarpone, oba tvarohy a doslaďte. Řádně prošlehejte metličkou.
Dortovou formu vymažte a vysypte nebo vyložte pečícím papírem a na dno navrstvěte těsto. Jak jsem psala v úvodu, jednoduchou ruční prací ho prostě natlapkejte do formy, s vyvalováním se netrapte. Nezapomeňte na zvýšené okraje (zhruba 3 centimetry), které udrží náplň. Nalijte na těsto a pečte v troubě předehřáté na 170°C ca 30 minut.
Dětská specifika: