Pažitka
Název:

Dýňový koláč


Dýňový koláč


Ingredience:
Těsto (koláčová forma o průměru 28 cm):
špaldová ouka350 g
tuk (Hera máslová)250 g
sůl1/2 lžičky
cukr krystal1 lžíce
studená voda60 ml
Náplň:
dýně Hokaidocca 450 g
vejce3 ks
smetana ke šlehání120 ml
třtinový cukr100 g
vanilkový pudinkový prášek2 lžíce
sůl1/2 lžičky
mletá skořice1 a 1/2 lžičky
mletý zázvor1/2 lžičky
mletý hřebíček1/4 lžičky
Postup přípravy:

Podzim se mi vkrádá do vaření každým coulem a tak i podoba víkendového koláče je značně podzimní. Dýně k podzimu prostě patří a já se přiznám, že ji mám při vaření a také pečení moc ráda. Tento dýňový koláč je nejen moc dobrý, ale chuť se vám na něj bude sbíhat už při jeho přípravě, protože díky voňavému koření jako je skořice a hřebíček nádherně voní.

Nejprve si připravíme těsto. V míse si smícháme mouku, sůl a cukr a vše dobře promícháme. Použila jsem metličky a robota. Ke směsi přidáme na kostičky nakrájený studený tuk (musí být opravdu studený, takže je dobré, jej na chvíli dát do mrazáku). Přidáme jej k sypké směsi a zapracujeme. Jakmile tuk zapracováváme, je konzistence směsi pořád sypká. Potom po troškách přidáváme studenou vodu a výsledná konzistence by měla být pořád trochu sypká, ale když těsto vezmete mezi prst, tak se vám začne lepit. Takto nachystanou směs těsta si vysypejte na pomoučněný vál nebo podložku a propracujte v kompaktní těsto. Těsto pak vytvarujte do bochánku, který rozdělíme na polovinu. Takové množství je možné použít na dva menší odkryté koláče nebo jeden zakrytý. Těsto pak uložíme do potravinové folie a dáme minimálně na 30 minut do lednice.

Mezitím, co se nám chladí těsto, tak si nachystáme dýňovou náplň. Dýnin si omyjeme (Hokaido není třeba loupat), vydlabeme vnitřek a zbavíme se semínek a nakrájíme na kostičky. Dýni pak uvaříme ve vodě do měkka (trvá to cca 10 minut). Necháme ji pak chvíli zchladnout a poté ji pomocí tyčového mixéru rozmixujeme do pyré. V míse si rozšleháme vejce, k nim přidáme dýňové pyré, smetanu, cukr, sůl, pudinkový prášek, koření (skořice, hřebíček, zázvor) a vše prošleháme. Náplň je tekutá, ale nebojte se, ona během pečení a pak chladnutí bez problému ztuhne.

Jakmile máte těsto vychlazené, ta si rozpálíme troubu na 190 stupňů a na pomoučněném vále si těsto rozválíme na velikost formy a pomocí válečku jej přendáme do formy. Pokud někde něco přebývá, tak odřízneme a doplníme tam, kde těsto chybí. Dýňovou náplň pak nalijeme do formy s těstem, a buď můžeme koláč péci takto odkrytý, nebo použijeme druhou půlku těsta na jeho zakrytí. Já jsem z něj vykrájela pomocí vykrajovátka obrázky ve tvaru dýně a dala je navrch koláče (můžete si vybrat obrázky dle vykrajovátek, jaké máte rádi, nebo udělat mřížku atd.). Koláč pak dáme opatrně do trouby (aby se nám náplň nevylila) pro jistotu můžete dát koláčovou formu na plech, aby se vám s ní lépe manipulovalo, a pokud by vám třeba chtěla náplň vytéci. Pečeme cca 45 - 50 minut. Náplň nesmí být tekutá, ale již mírně ztuhlá. Po upečení koláč vyndáme a necháme pořádně vychladnout. Podávat jej můžeme s vyšlehanou smetanou, zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno