Pažitka
Název:

Dýňový koláč s pekanama


Dýňový koláč s pekanama


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokaido700 g
slunečnicový olej pár kapek
třtinový cukr160 g
mascarpone250 g
muškátový oříšek na špičku nože
skořice1/2 lžičky
nastrouhaný zázvorcca 2 cm
vejce3 ks
javorový sirup + k podávání3 lžíce
vanilkový extrakt1 lžička
sůl1/4 lžičky
mléko na potření
pekanové ořechy hrst
Těsto:
změklé máslo115 g
třtinový cukr125 g
velké vejce1 ks
vanilkový extrakt1 lžička
hladká mouka300 g
jemně mleté mandle110 g
ledová voda1 lžíce
Postup přípravy:

Oranžová barva pořád vévodí trhům i obchodům se zeleninou. Jestli už jste přejedený polívek, nádivek a všemožných úprav dýně na slano, rozhodně se pusťte do přípravy dýňovýho koláče s pekanovejma ořechama! Takovej výbuch chutí a jemnosti v jednom prostě musíte ochutnat 

Těsto vyrobíme tak, že v robotu anebo ručně vyšleháme máslo s cukrem, přidáme vejce a vanilkovej extrakt. Mouku smícháme s mletýma mandlema a po částech ji přimícháme k máslový hmotě. Nakonec přidáme lžíci ledový vody, z těsta vytvoříme kouli a dáme ve folii vychladit do lednice.

Troubu předehřeje na 200 stupňů. Dýni nemusíme loupat, nakrájíme jí na čtvrtky, promísíme s olejem a pečeme v troubě cca 30 minut do změknutí. Necháme jí vychladnout, a pak jí rozmixujeme společně s cukrem, mascarpone a kořením do hladkýho pyré. Přidáme vejce, javorovej sirup, vanilkovej extrakt i sůl a vše znovu promícháme.

Do 23cm koláčový formy vměstnáme mandlový těsto, na něj dáme pečící papír, zatížíme ho fazolema a dáme péct cca na 10 minut. Pak papír sundáme, těsto necháme trochu vychladnout a vlijeme na něj dýňovou směs. Pečeme 20 minut a ze zbylýho těsta si zatím nakrájíme cca 2cm široký pruhy a dáme je opět chladit.
Po 20 minutách koláč vyndáme, těsto potřeme mlíkem a přes náplň z něj vytvoříme mřížku. Do mezer nasázíme pekany a dáme dopéct ještě asi na 15-20 minut.

Hotovo dvacet, před podáváním můžeme koláč ještě posypat moučkovým cukrem a zakápnout javorovým sirupem. Jo a se šlehačkou je to úplně dokonalý, to asi nemusím ani dodávat.  Nechte si chutnat.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno