Těsto: | |
máslová dýně nastrouhaná najemno | 2 hrnky |
polohrubá mouka | 1 hrnek |
hladká špaldová mouka | 1 hrnek |
slunečnicový olej | 1 hrnke |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 balíček |
vejce | 2 ks |
javorový sirup | 4 lžíce |
třtinový cukr | 2 lžíce |
skořice | 1 lžička |
sůl | špetka |
Krém: | |
vanilkový pudink | 1 balíček |
plnotučný tvaroh | 1 vanička |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
mléko | 1/2 hrnku |
vanilkový cukr | 2 balíčky |
Včera mě honila mlsná a z lednice na mě mrkala máslová dýně, takže bylo rozhodnuto. Pročetla jsem na netu asi patnáct receptů na různé dýňové koláče, muffiny, bábovky apod. Ale zjistila jsem, že na žádný nemám všechny suroviny a taky málo vajec. Takže jsem si recept tak nějak vymyslela. Bylo to napětí až do poslední chvíle, protože kdo mě zná, tak ví, že ještě před dvěma lety jsem neupekla ani bábovku. Ale dílo se zdařilo a je to příjemně vláčná dobrota.
Dýni nastrouháme najemno, přidáme vejce, olej, javorový sirup a cukr. Dobře promícháme. Ve druhé misce smícháme mouky, kypřící prášek, skořici a sůl. Teprve pak smícháme vše dohromady. Koláčovou formu (25 cm) si vymažeme, vysypeme a rozprostřeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 45 minut. Mezitím si vyšleháme krém ze zbylých surovin. Po 45 minutách pečení nalijeme krém na korpus a pečeme ještě dalších 10-15 minut. Hotový koláč necháme zchladnout a podáváme.
Podrobné info: