Ingredience: | |
dýně Hokaido | 250 g |
brambory | 100 g |
cibule | 100 g |
česnek | 1 stroužek |
zázvor | 2 cm |
máslo | 1 lžíce |
olivový olej | 1 lžíce |
petrželka | 1 lžíce |
kuřecí vývar | 0,5 l |
smetana | 0,2 l |
sůl | dle chuti |
bílý pepř | špetka |
drcený kmín | špetka |
Já ty dýně opravdu moc nemusím. Jenže! Nedávno mne zaujala gurmánka Šárka svou dýňovou hořčicí. To jsem prostě musel vyzkoušet. A podařila se opravdu výtečně. Vyzkoušet ji můžete a doporučuji. Návod je zde. No a před několika dny mne přakvapil známý, když mi v hospodě přinesl šálek své dýňové polévky. Opravdu fajnová, i když trochu výraznější dík vychucení. Navíc nepasírovaná a to já u krémové polévky nerad. Neodolal jsem a druhý den doma vyzkoušel další verzi. A výsledek? Podle mne nejlepší jakou jsem uvařil. Přitom maximálně jednoduchá, bez mouky a světe div se, chutnala převelice také spolubydlovi který je spíše na řízky a guláše. Takže jdeme na to.
Na oleji s máslem necháme jen zpěnit pokrájenou cibulku, přidáme kousky dýně (to množství je už čistá váha), brambor, česneku, zázvoru (asi dvoucentimetrový kousek) a petrželky.
Vše zlehka promícháme a necháme pod poklicí na mírném plameni asi 5 minut dusit. Okořeníme solí, mletým bílým pepřem a drceným kmínem. Poté zalijeme vývarem a opět přikryté 15 minut vaříme.
Rozmixujeme přímo v hrnci tyčovým mixérem, opět přivedeme k varu a zalijeme smetanou. Už jen chvíli prohřejeme a propasírujeme jemným cedníkem. Můžeme ještě zjemnit oříškem studeného másla.
Podrobné info: