Korpus: | |
dýně Hokaido - očištěná, oloupaná | 230 g |
jablka bez slupky | 217 g |
skořice | 1 lžička |
valšské ořechy | 80 g |
Alsan bio | 74 g |
med | 40 g |
kypřící prášek Amylon bez fosfátů | 12 g |
voda | 200 ml |
rýžová mouka polohrubá | 103 g |
pohanková mouka hladká | 80 g |
Alsan bio | na vytření formy |
Mandlový krém: | |
loupané mandle | 100 g |
slunečnicová semínka | 40 g |
kokosový olej bio | 70 g |
mandlové mléko Provamel | 160 ml |
citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
med či agáve | dle chuti |
Zdobení: | |
jablka | 2 ks |
nektarinky | 2 ks |
skořice | dle chuti |
plátky mandlí | dle chuti |
Trošku víc nektarinek než jsme schopní sníst. Tak to přesně bylo motivem pro tento dort. Původně jsem si chtěla práci usnadnit a místo dortu udělat jen perník potřený povidly, který bych polila čokoládou. Tato varianta se velmi nabízela. Případně vše ošidit a udělat z tohoto těsta jen brumíky, tartaletky či muffiny. Čerstvá zásoba jablíček z Makra si také říkala o zpracování. Jenže už delší dobu slibuji domácí verzi tvarohu z mandlí, a jelikož mi dorazila čerstvá zásilka mandlí od naší neúnavné zásobovatelky Dany Kunešové, které bych tímto chtěla velmi poděkovat. Nebýt Dany, upřímně nevím, kde sháním bezmléčné ingredience. Dany mi šetří čas i peníze a já jsem za to strašně vděčná, mám tak vše na jednom místě s dodáním až domů. A nyní zpět k neustálému váhání, co vlastně připravím.
Řekla jsem si, že nejdřív připravím korpus a pak se uvidí. Musím říct, že jsem strašně ráda za finální verzi, kterou jsem zvolila, protože dort je senzační. Kdo má rád výraznou chuť vlašských ořechů, bude velmi nadšen. První, kdo ochutnal, byl náš malý strávníček s manželem, a když jsem se zeptala „klucí jak chutná“, nebylo zapotřebí žádné odpovědi, boule za ušima hovořily jasně. Náš malý strávníček s plnou pusou prohlásil „maminko dobrota, eště“. To jsou slova, která potěší a udělají velkou radost. Pokud máte rádi kombinaci ořechů, jablíček a skořice, určitě jej vyzkoušejte také. Pro někoho suroviny, které má stále v zásobě, pro jiné možnost vyzkoušet něco nového. Pojďme na to.
Nejdřív se pustíme do přípravy korpusu, který je velmi snadný a zvládne jej každý, může posloužit jako univerzální korpus s různými možnostmi kombinací ať už na dorty, muffiny, bábovky, brumíky…Prostě univerzální. Stačí jen pozměnit koření či jej vynechat. Pokud chcete, aby byly ořechy v těstě jen jemně cítit, trošku množství uberte, ale ne příliš, určitě ne pod 50g, Pokud ořechy nemůžete, vyzkoušejte šachorovou mouku od Adveni, která je určena právě pro alergiky a dokáže je svoji chutí i vůní nahradit.
Dýni rozkrojíme, vydlabeme, oloupeme a nastrouháme najemno, stejně tak jablka. K nastrouhané dýni s jablky přidáme povolený Alsan, namleté vlašské ořechy, skořici, sladidlo, rukou promísíme. Když máme ingredience spojené, přidáme pohankovou a rýžovou mouku, kypřící prášek, vodu a ručně promícháme za pomocí vařečky.
Připravené těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme si vymazali Alsanem, těsto rovnoměrně rozetřeme. Formu s těstem vložíme do předem rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit. Korpus necháme vychladnout.
Využijeme čas a volné ruce na přípravu mandlového krému. Pokud chcete mít krém hladký, doporučuji mandle namočit předem, půjdou lépe mixovat. Před mixováním vodu slít a ubrat množství mandlového mléka. Já jsem neměla čas a tak jsem zvolila jiný postup. V nástavci na mixování od tyčového mixéru Braun jsem rozmixovala mandle společně se slunečnicovými semínky. Vysypala je do mísy, přidala jsem ve vodní lázni rozehřátý kokosový olej, vymačkanou šťávu z citronu, mandlové mléko a sladidlo dle chuti. Několikrát jsem vše společně rozmixovala tyčovým mixérem.
Vzniklý krém jsem dala chladit do lednice.
Vychladlý korpus rozřízneme. Spodní část potřeme krémem, přiklopíme (samozřejmě můžeme přidat na plátky nakrájené nektarinky či nastrouhané jablíčko, já nepřidávala), příliš nemačkáme, opět naneseme mandlový krém, střed dortu ozdobíme pokrájenými plátky nektarinek a kolem nasypeme nahrubo nastrouhaná jablka, která vytvoří okraj. Na střed dáme plátky mandlí a jemně posypeme za pomoci sítka skořicí. Dort dáme na několik hodin vychladit, postačí 2 hodiny.
Přeji dobrou chuť.
Poznámka:
Pokud patříte mezi milovníky Šmakouna, určitě si jej přidejte do korpusu, stačí jej najemno nastrouhat a přidat k ostatním ingrediencím, pro děti postačí 100g. Doporučuji přírodního nebo meruňkového. Pokud použijete meruňkového, nepřidávejte další cukr navíc, obzvláště pak, pokud bude dort připravován pro děti. Případně sladidlo uberte.
U původního receptu, pokud budete připravovat korpus pro dospělé, přidejte o něco více sladidla 20-40g. Zde není třeba přidávat, jablíčka, která slouží jako dekorace, poslouží i jako sladidlo. Pokud potřebujete korpus bez ořechů, můžete vyzkoušet i toto těsto na brumíky ZDE.
Je rovněž univerzální a dýni si můžete klidně do receptu přidat, stejně tak mouku, můžete namíchat – pohanková a rýžová, pokud bude konzistence hutná, přidejte vodu: Brumíci bez lepku, mléka a vajec a přidaného cukru
Pro děti do jednoho roku zvolit jako krém rýžovou smetanu soyatoo, zachlazené kokosové mléko, pudink uvařený z rostlinného mléka, vychladlý a následně vyšlehaný s alsanem bio. Vše je zapotřebí zvážit dle zdravotního stavu dítěte a dle reakcí na nové potraviny, nejlépe volit takové suroviny, které jsou již vyzkoušené.
Pudink připravuji následovně: na 500ml mléka dávám 2 pudinkové prášky Amylon bio a 1 a 1/2 kostky Alsanu. Před šleháním musí být pudink vychladlý. Případně lze krém připravit z vanilkové hrašky.
Pokud dítko dobře toleruje mléčné výrobky pak vykapaný bílý jogurt – není vhodný pro ABKM. Korpus upravit a zvážit použití vlašských ořechů a skořice, ořechy lze nahradit šachorovou moukou od Adveni, která je vhodná pro alergiky.
Kdo by raději nepečený korpus, doporučuji tento (tento korpus obsahuje Šmakouna, který se vyrábí z bílků - není vhodný tedy pro vegany a pro alergiky na vejce. Můžete jej použít, ale Šmakouna budete muset z ingrediencí odebrat).
Pokud nemáte alergii na lepek či celiakii, můžete nahradit rýžovou a pohankovou mouku špaldovou moukou hladkou např. T1050 nebo T 630, případně namíchat s žitnou moukou celozrnnou jemně mletou. Jen počítejte s tím, že korpus bude vyšší o proti bezlepkové verzi.
Podrobné info: