Ingredience: | |
mouka (mix pohankové, jáhelné a špaldové) | 320 g |
sůl | špetka |
sladěnka (případně kukuřičný nebo rýžový sirup) | 80 g |
nahrubo mleté ořechy | 150 g |
nahrubo nastrouhaná dýně Hokkaido | 300 g |
perníkové koření a lžička skořice | 1 lžička |
skořice | 1/2 lžičy |
prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
bio olej | 100 ml |
ovesné nebo jiné rostlinné mléko | 1 hrnek |
spařené rozinky | 1 hrnek |
marmeláda bez cukru | dle potřeby |
kokos (na povrch) | dle potřeby |
semínka či ořechy | na posypání |
Jsem teď trochu v časovém skluzu, vlastně nemám skoro vůbec čas něco péct a když to upeču, nestíhám to fotit a pak psát. Tento výborný perníček jsem upekla již před měsícem a fotky mi ležely v počítači. Konečně jsem se dostala k publikování. Jsem teď na praxi v Camphillu České kopisty , kde se snažím také něco péct a dělá mi radost, když chutná. O to víc je to hodnotnější.
Tento perník je opravdu moc dobrý, krásně vláčný a protože jsem tam opět nacpala pohankovou i jahelnou mouku, skoro vůbec nezatěžuje lepkem organismus.
Dýni nastrouháme na jemno. Mouku smícháme se solí, kypřidlem a kořením. Troubu dáme na 180°C. Do druhé mísy dáme dýni a ostatní ingredience bez ořechů a rozinek a také bez marmelády ( ta přijde až na povrch). Tekutou směs přidáme k mouce a utvoříme tekutější těsto, ke kterému přidáme ořechy a rozinky směs vlijeme do pekáče. Uhladíme a dáme do trouby péct tak na 35 minut. Těsně před koncem dáme do hrnce marmeládu, asi tak 6 lžic, rozředíme vodou, můžeme přidat koření či trochu rumu a horký koláč potřeme marmeládou a posypeme tím, co máme rádi.
Dobrou chuť!
Podrobné info: