Ingredience: | |
špaldová mouka | 230 g |
nastrouhaná dýně Hokkaido | 200 g |
tekutý med | 100 g |
vejce | 2 ks |
rozpuštěné máslo | 130 g |
vlašské ořechy | 100 g |
prášek do pečiva | 1 ks |
kakao (nemusí být) | 1 lžíce |
Perníkové koření: | |
skořice | 1 lžička |
hřebíček | 5 ks |
nové koření | 3 kuličky |
badyán | 1/2 ks |
Krém: | |
mascarpone | 200 g |
*tvaroh z vaničky | 200 g |
cukr | 2 lžíce |
vanilkový lusk nebo lžíce vanilkové extraktu | 1/2 ks |
...vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo…
Začněte perníkovým kořením. Ve hmoždíři všechno koření utlučte na jemný prášek a přidejte lžičku skořice.
Připravte si dvě mísy. Do jedné vsypte mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Dobře promíchejte. Do druhé nastrouhejte dýni (na hrubší nudličky) a přidejte vejce. V hrníčku rozpusťte máslo. Pokud váš med není úplně tekutý, přidejte ho k rozpuštěnému teplému máslu a promíchejte, ať se med v teple rozpustí. Vlijte do mísy k dýni a směs promíchejte.
K dýňové směsi přisypte moučnou směs, nasekané ořechy a umíchejte těsto.
Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170°C. Já perník pekla v nízké koláčové formě asi 20 minut. Pokud ho nalijete do vyšší formy, doba pečení se prodlouží. Zkoušejte špejlí. Hotový perník nechte vychladnout.
Mezitím co chladne, si připravte krém. Prošlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem a přidejte vyškrabaná semínka z půlky vanilkového lusku.
Vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo.
Užijte si krásný podzim!
Podrobné info: