Pažitka
Název:

Eclairs podle Ladureé


Eclairs podle Ladureé


Ingredience:
Křehké těsto:
máslo přmo z ledničky100 g
hladká mouka125 g
cukr krupice125 g
vanilkový extrakt1 lžička
Odpalované těsto:
hladká mouka120 g
plnotučné mléko100 ml
voda100 ml
cukr krupice10 g
sůl1 špetka
máslo80 g
velké vejce4 ks
Krém - creme patissiere:
vanilkový lusk1 ks
mléko400 ml
žloutek4 ks
cukr krupice80 g
kukuřičný škrob30 g
čerstvé máslo25 g
smetana ke šlehání250 ml
Postup přípravy:

Neskutečně lehoučké zákusky vonící vanilkou z naší zamilované noblesní cukrárny Ladurée.  Na první pohled se může zdát návod jako „vyšší cukrářská“ Ale věřte – lehce to zvládnete a výsledek rozhodně stojí za to!

1. TĚSTO

Máslo nakrájené na malé kousky smíchejte s moukou, cukrem a vanilkou ( případně použijte cukr provoněný vanilkovými lusky, nebo vanilkový cukr)

Vše dobře zpracujte , zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu odpočívat do ledničky

2. TĚSTO

Do hrnce dáme mléko vodu a máslo a přivedeme k varu.

Přidáme mouku, cukr a sůl , vše dobře promícháváme, z těsta se musí vytvořit koule , která se začne oddělovat ode dna a od stěn. Tak poznáme že je hotovo.

Těsto přendáme do mísy , necháme chvíli vychládnout a pak postupně přimícháváme jedno po druhém, vejce až je těsto krásně hladké a lesklé.

Naplníme zdobící sáček s kulatou špičkou cca 2,5 cm a na plech pokrytý pečícím papírem nastříkáme  „tyčinky“ dlouhé cca 10 cm

Mezi jednotlivými kousky necháváme dostatečný prostor , protože cukroví se dost nafoukne

Vyndáme křehké těsto z lednice , trošku prohněteme a vyválíme na tloušťku 1-2mm. Vykrájíme obdélníky cca, 4 cm x 12 cm

Na každou „tyčinku“ z odpalovaného těsta umístíme obdélník vykrojený z křehkého těsta

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova . V mojí troubě to bylo asi 30 minut

Vyndáme z trouby a necháme před plněním úplně vychládnout.

KRÉM

Smícháme společně žloutky a cukr, pak přidáme kukuřičný škrob a šleháme až je směs světle žlutá a zhoustne.

Do kastrolku dáme mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka přidáme k mléku a přivedeme k varu

Pomalu nalijeme mléko do žloutkové směsi, přitom stále mícháme

Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu.

Vaříme až směs zhoustne, poté zašleháme ještě máslo Přikryjeme folií a necháme vychladnout.

Našleháme šlehačku a smícháme se žloutkovým krémem.

Poté plníme připravené eclairs , tak že zdobičkou prorazíme dírku na třech místech a krém vstříkneme dovnitř.

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Eclairs je nejlepší plnit před podáváním, když je necháte dlouho v lednici naplněné těsto zvlhne a není to ono.

Nenaplněné pečivo uchovávejte  ve vzduchotěsné nádobě.

Dobrou chuť přeje Lenka

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno