Název:Extra nugátový cheesecake s lískovými oříšky
bezlepkový recept
Ingredience:
Korpus: |
bezlepkové piškoty | 120 g |
lískové oříšky | 50 g |
kakao holandského typu | 25 g |
máslo | 50 g |
Náplň + poleva: |
mascarpone | 500 g |
polotučný tvaroh | 500 g |
vejce | 2 ks |
pohanková mouka | 4 lžíce |
nugát (nebo kvalitní nugátová čokoláda) | 200 g |
33% smetana + 150 ml 33% smetana | 150 ml |
hořká čokoláda min. 70% | 200 g |
lískové oříšky | 100 g |
Postup přípravy:Poslední dobou jsem samý cheesecake. Jsou jednoduché, vděčné, dá se vymýšlet nekonečně mnoho příchutí a vlastně se jejich výrobou do jisté míry i živím. Pečení se stalo mojí každodenní pracovní náplní a tak se už málokdy dostanu k pečení doma. Tento extra nugátový cheesecake byl nutnou výjimkou. Maminka slavila narozeniny. Zadání znělo jasně: nugát, oříšky a pěkně prosím bez lepku.
- Piškoty a lískové oříšky rozdrťte ve food procesoru spolu s kakaem a máslem. Vzniklou směs vmačkejte na dno dortové formy (předem vymazané máslem). Korpus předpečte po dobu cca 10 minut na 175°C.
- 150 ml smetany přiveďte k varu. Následně stáhněte z plotny a přidejte nakrájený nugát. Míchejte, dokud nevznikne hladká nugátová ganache. Nechte lehce vychladnout.
- Mascarpone, tvaroh, vejce a pohankovou mouku společně vyšlehejte. Poté přidejte nugátovou ganache a důkladně promíchejte. Hotovou náplň nalijte na předpečený, zchladlý piškotový korpus. Pečte na 175°C po dobu cca 30-40 minut. Upečený cheesecake se uvnitř stále třese jakoby byl nedopečený. Nicméně nesmí být tekutý příliš – v takovém případě teplotu snižte a ještě chvíli cheesecake pečte.
- Druhých 150 ml smetany také přiveďte k varu. Tenkorát do horké smetany vmíchejte hořkou čokoládu a vytvořte čokoládovou ganache.
- Ganache nalijte na hotový, opět lehce zchladlý cheesecake a posypte nasekanými lískovými oříšky.
- Cheesecake nechte přes noc ztuhnout v lednici.
TIP: Pokud máte rádi hodně sladké, můžete do náplně přidat i trochu cukru. Případně více nugátu.
TIP: V případě „lepkové“ verze zvolte máslové sušenky a do náplně hladkou mouku.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno