Ingredience: | |
cizrna | 1 plechovka |
větší cibule | 1 ks |
česnek | 2-3 stroužky |
střední nakládané okurky | 4 ks |
hořčice | 1 lžíce |
sůl | 1/2 lžičky |
panenský olej | 50 ml |
nálev z cizrny | 50 ml |
jarní cibulka na ozdobu |
Čas od času se scházíme s přáteli na takovou společnou nocovací sešlost u nás doma. A moje kamarádka Marťa vždycky vozí svou vyhlášenou škvarkovou pomazánku. Do posledního setkání nám ovšem tak trošku hodil vidle covid, a tak jsme se společně sešli alespoň online. Chtěla jsem jako fórek škvarkovou pomazánku připravit a alespoň přes obrazovky s ní Marťu podráždit, leč nebyly škvarky (já je teda obecně nekupuju ani mimo karanténní stavy). Tak jsem to vymyslela po svém a manželovi schválně nic neřekla. Jeho první věta byla: Kde jsme vzali škvarkovou?
V pánvi rozpalte malé množství oleje a začněte na něm smažit cibuli. Až bude zlatavá, přidejte ještě nasekaný česnek. Nebojte se opéct cibuli opravdu opravdu hodně tmavě zlaté barvy, tím si pomazánka získá svou “škvarkovou” chuť.
Osmahlou cibulku s česnekem dejte do nádoby mixéru, můžete i včetně oleje, ve kterém jste ji smažili, pokud ho není moc. Přidejte cirznu, okurku, hořčici, olej, vodu a sůl. Rozmixujte na pomazánku.
Doporučuju servírovat na čerstvém kváskovém chlebu, protože dohromady – to je ta největší slast!
Podrobné info: