Ingredience: | |
zralá rajčata | 5 ks |
salátová okurka | 1 ks |
červený paprikový lusk | 1 ks |
jarní cibulka | 2 ks |
posekaná hladkolistá petržel | 2 velké hrsti |
koření sumah | 1 lžička |
avokádový nebo olivový olej | 1 lžíce |
sůl | špetka |
drcený pepř | špetka |
citronová šťáva | 1 lžíce |
sýr akawi | hrst |
pita chléb | 1 ks |
Tento salát je jedním z mnoha arabských salátů....
Fattoush je jedním z mnoha arabských salátů, můj oblíbený. Základem jsou, trocha arabštiny není nikdy na škodu, tudíž uvádím některé názvy i v originálním znění, bandora (rajčata), chiar (okurka), filfel (paprika), basal (cibule) a osmažené kousky pity, což je arabský chléb. Z bylinek je použita ba'adones (hladkolistá petržel), jako koření sumah, na ozdobu je použit akawi sýr, který, jen tak pro zajímavost, je pojmenován podle města, ve kterém žiji, Akko.
Akawi je bílý slaný sýr, který když ponoříte na několik hodin do vody, snížíte tím jeho slanost, sůl se vylouhuje, přičemž je potřeba vodu několikrát vyměnit. Komu vyšší slanost nevadí, použije sýr bez namáčení.
Pitu nakrájíme na kostičky a v oleji osmažíme do zlatova. Přendáme na papírový ubrousek a necháme okapat přebytečný olej.
Veškerou zeleninu nakrajíme na kostičky, velikost zaleží na vás. Přidáme drobně pokrájenou jarní cibulku nebo cibuli, petržel, sumah, zakápneme olejem (nešetříme) a promícháme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou (s tou opatrně, neboť koření sumah v podstatě nahrazuje citrón).
Před podáváním přimícháme osmažené chlebové kousky, aby zůstaly hezky křupavé, a posypeme nastrouhaným sýrem.
Podrobné info: