Pažitka
Název:

Fazolová polévka


Fazolová polévka


Ingredience:
Ingredience:
olivový olej2 lžíce
pikantní kvalitní klobása nakrájená na kolečka2 ks
jarní cibulka nakrájená na kolečka i s natí3 ks
česnek nakrájený na tenká kolečka3 stroužky
větší cherry rajčátka rozpůlenácca 10 ks
tmavé fazole2 plechovky
mražená, vařená nebo sterilovaná kukuřice2 lžíce
zeleninový / kuřecí vývar1 l
pórek nakrájený na kolečkacca 1/4 ks
sůl špetka
pepř špetka
balkánský sýr kousek
chilli papričky nasekané na drobno dle chuti
nasekaná čerstvá pažitka/petrželka, popř. obojí dle chuti
Postup přípravy:

Rychlá a pikantní polévka, která zaručeně zahřeje!

Žádná velká gastronomie se zde nekoná, přesto si myslím, že tu má tato polévka své místo. Vznikla náhodou. Částečně jsem se nechala inspirovat v Kuchařce ze Svatojánu (kterou napsala vegetariánka a vidět ty klobásy, tak věřím, že ji klepne), částečně jsem si chtě nechtě prostě musela vystačit s tím, co bylo doma. A že toho tam poslední dobou až tak moc není. 

Takže jsem jednoho večera přemýšlela nad večeří tak urputně, až jsem si vzpomněla, že máme na půdě zásobu konzervovaných fazolí, ještě z doby, kdy jsme se připravovali na konec světa (ano, ano, dělali jsme si zásoby).

Vzala jsem tedy hrnec, přitáhla z půdy fazole a začala vařit. No světe div se, vznikla polévka, která se fakt povedla.

Postup nemůže být snadnější. V hrnci na olivovém oleji orestujte nakrájené klobásy, přidejte mrkvičku a opékejte cca 4 minuty. Po čtyřech minutách přisypte jarní cibulku a česnek a ještě krátce orestujte, aby se česnek hezky rozvoněl. V tuto chvíli do hrnce přijdou i půlky rajčat.

Fazole slijte a přidejte do hrnce, stejně tak kukuřici a vše zalijte vývarem. Polévku nechte cca 10 minut převařit, přisypte pórek, dosolte, dopepřete (pokud jsou rajčata kyselá, nebojte se přidat i špetičku cukru) a můžete podávat.

Polévku servírujte sypanou balkánským sýremrozmíchaným pomocí vidličky s nasekanou chilli papričkou a bylinkami.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno