Ingredience: | |
olivový olej | 2 lžíce |
pikantní kvalitní klobása nakrájená na kolečka | 2 ks |
jarní cibulka nakrájená na kolečka i s natí | 3 ks |
česnek nakrájený na tenká kolečka | 3 stroužky |
větší cherry rajčátka rozpůlená | cca 10 ks |
tmavé fazole | 2 plechovky |
mražená, vařená nebo sterilovaná kukuřice | 2 lžíce |
zeleninový / kuřecí vývar | 1 l |
pórek nakrájený na kolečka | cca 1/4 ks |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
balkánský sýr | kousek |
chilli papričky nasekané na drobno | dle chuti |
nasekaná čerstvá pažitka/petrželka, popř. obojí | dle chuti |
Rychlá a pikantní polévka, která zaručeně zahřeje!
Žádná velká gastronomie se zde nekoná, přesto si myslím, že tu má tato polévka své místo. Vznikla náhodou. Částečně jsem se nechala inspirovat v Kuchařce ze Svatojánu (kterou napsala vegetariánka a vidět ty klobásy, tak věřím, že ji klepne), částečně jsem si chtě nechtě prostě musela vystačit s tím, co bylo doma. A že toho tam poslední dobou až tak moc není.
Takže jsem jednoho večera přemýšlela nad večeří tak urputně, až jsem si vzpomněla, že máme na půdě zásobu konzervovaných fazolí, ještě z doby, kdy jsme se připravovali na konec světa (ano, ano, dělali jsme si zásoby).
Vzala jsem tedy hrnec, přitáhla z půdy fazole a začala vařit. No světe div se, vznikla polévka, která se fakt povedla.
Postup nemůže být snadnější. V hrnci na olivovém oleji orestujte nakrájené klobásy, přidejte mrkvičku a opékejte cca 4 minuty. Po čtyřech minutách přisypte jarní cibulku a česnek a ještě krátce orestujte, aby se česnek hezky rozvoněl. V tuto chvíli do hrnce přijdou i půlky rajčat.
Fazole slijte a přidejte do hrnce, stejně tak kukuřici a vše zalijte vývarem. Polévku nechte cca 10 minut převařit, přisypte pórek, dosolte, dopepřete (pokud jsou rajčata kyselá, nebojte se přidat i špetičku cukru) a můžete podávat.
Polévku servírujte sypanou balkánským sýremrozmíchaným pomocí vidličky s nasekanou chilli papričkou a bylinkami.
Dobrou chuť!