Pažitka
Název:

Fazolová polévka z bílých fazolek NAVY, cibule, batátu, petržele, hlávkové kapusty a řapíkatého celeru


Fazolová polévka z bílých fazolek NAVY, cibule, batátu, petržele, hlávkové kapusty a řapíkatého celeru


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
vařené bílé fazolky NAVY200 g
jarní cibulka2 ks
petržel1 ks
menší batát1 ks
hlávková kapusta200 g
řapíkatý celer40 g
vývar z fazolí1,5 l
řsa kombu velikost poštovní známky
himalájská růžová sůl dle chuti
mletý kmín dle chuti
Postup přípravy:

Propadla jsem kouzlu hlávkové kapusty a stejně tak fazolím. Dřív jsem je tolik nepoužívala a musím říct, že jsem se okrádala o nové chutě a zároveň cenné živiny, které kapusta a fazole skrývají. Rozhodně s fazolemi nekončím a budu se k nim vracet, zrovna tak k hlávkové kapustě. Co dodat...Prostě člověk se nesmí bát experimentovat s novými ingrediencemi a poznávat, tak nové chutě a tím obohatit nejen svůj jídelníček, ale i sám sebe.

Fazole Navy jsem přes noc namočila, ráno jsem fazole přecedila přes sítko a vodu, ve které jsem máčela, vylila. Připravuji si vždy větší množství fazolí a používám je do polévky, omáčky a pomazánek. Proto je množství uvedeno již v uvařeném stavu.

Fazole Navy propláchneme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu bez přiklopení, odstavíme, fazole scedíme a zalijeme novou vodou, přidáme řasu kombu, přiklopíme a vaříme 15-20 minut.
Mořské řasy snižují nadýmavost luštěnin a zároveň napomáhají snadnějšímu vaření. Uvařené fazole přecedíme přes cedník, dáme stranou a vývar použijeme na přípravu polévky.

Na Ghí orestujeme pokrájenou jarní cibulku, petržel, batát, řapíkatý celer, zalijeme vývarem z fazolí, osolíme, přidáme kmín a vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká přidáme na proužky nakrájenou hlávkovou kapustu bez košťálu, krátce prohřejeme, přibližně minutku a nakonec přidáme vařené fazole. Jelikož máme strašného nimru, musela jsem polévku rozmixovat a přepasírovat. Je na vás jak si tuto polévku vychutnáte, zda hladkou nebo s kousky zeleniny a fazolí.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno