Pažitka
Název:

Fazolová pomazánka s vlašskými ořechy a šmakounem


Fazolová pomazánka s vlašskými ořechy a šmakounem


Ingredience:
Ingredience:
Alsan Bio (náhražka másla)80 g
vařené bílé fazolky NAVY150 g
nať celeru dle chuti
himalájská růžová sůl špetka
řasa kombu velikost poštovní známky
přírodní šmakoun50 g
mleté vlašské ořechy50 g
Postup přípravy:

Fazole Navy mě velmi chuťově zaujaly svojí jemnou chutí. Když jsem připravovala první pomazánku, která byla pouze z řapíkatého celeru a fazolek, blesklo mi hlavou, že by byla úžasná s vlašskými ořechy a šmakounem, neváhala jsem a pomazánku jsem šla hned vyzkoušet. Musela jsem se nejdřív zbavit našeho malého šmakounka, který nehodlal první pomazánku opustit, dostal nandáno do mističky a šel s tatínkem z povzdálí pozorovat mé konání, poté si přiběhl pro ochutnávku nově vzniklé pomazánky a původní plánovaná večeře dostala košem. Vznikla velmi příjemná pomazánka s lehkou tvarohovo-ořechovou chutí.

Fazole Navy jsem přes noc namočila, ráno jsem fazole přecedila přes sítko a vodu, ve které jsem máčela, vylila. Připravuji si vždy větší množství fazolí a používám je do polévky, omáčky a pomazánek. Proto je množství uvedeno již v uvařeném stavu.

Fazole Navy propláchneme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu bez přiklopení, odstavíme, fazole scedíme a zalijeme novou vodou, přidáme řasu kombu, přiklopíme a vaříme 15-20 minut.
Mořské řasy snižují nadýmavost luštěnin a zároveň napomáhají snadnějšímu vaření. Uvařené fazole přecedíme přes cedník, dáme stranou a vývar můžeme použít na přípravu polévky.

Uvařené fazolky rozmixujeme do hladka společně s povoleným Alsanem, přírodním šmakounem a rozemletými vlašskými ořechy. Já použila na mixování tyčový mixér. Vzniklou směs dochutíme posekanými listy naťového celeru a dle chuti dosolíme, namažeme na naše oblíbené pečivo, my jsme si vychutnali s domácím kváskovým chlebem.

Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno