Ingredience: | |
Alsan Bio (náhražka másla) | 80 g |
vařené bílé fazolky NAVY | 150 g |
nať celeru | dle chuti |
himalájská růžová sůl | špetka |
řasa kombu | velikost poštovní známky |
přírodní šmakoun | 50 g |
mleté vlašské ořechy | 50 g |
Fazole Navy mě velmi chuťově zaujaly svojí jemnou chutí. Když jsem připravovala první pomazánku, která byla pouze z řapíkatého celeru a fazolek, blesklo mi hlavou, že by byla úžasná s vlašskými ořechy a šmakounem, neváhala jsem a pomazánku jsem šla hned vyzkoušet. Musela jsem se nejdřív zbavit našeho malého šmakounka, který nehodlal první pomazánku opustit, dostal nandáno do mističky a šel s tatínkem z povzdálí pozorovat mé konání, poté si přiběhl pro ochutnávku nově vzniklé pomazánky a původní plánovaná večeře dostala košem. Vznikla velmi příjemná pomazánka s lehkou tvarohovo-ořechovou chutí.
Fazole Navy jsem přes noc namočila, ráno jsem fazole přecedila přes sítko a vodu, ve které jsem máčela, vylila. Připravuji si vždy větší množství fazolí a používám je do polévky, omáčky a pomazánek. Proto je množství uvedeno již v uvařeném stavu.
Fazole Navy propláchneme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu bez přiklopení, odstavíme, fazole scedíme a zalijeme novou vodou, přidáme řasu kombu, přiklopíme a vaříme 15-20 minut.
Mořské řasy snižují nadýmavost luštěnin a zároveň napomáhají snadnějšímu vaření. Uvařené fazole přecedíme přes cedník, dáme stranou a vývar můžeme použít na přípravu polévky.
Uvařené fazolky rozmixujeme do hladka společně s povoleným Alsanem, přírodním šmakounem a rozemletými vlašskými ořechy. Já použila na mixování tyčový mixér. Vzniklou směs dochutíme posekanými listy naťového celeru a dle chuti dosolíme, namažeme na naše oblíbené pečivo, my jsme si vychutnali s domácím kváskovým chlebem.
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ