Celozrnné bulky (4 ks): | |
špaldová mouka Lidl typ 1050 | 200 g |
voda | 125 ml |
máslo | 20 g |
sušené droždí | 1/2 balíčku |
cukr krystal | 1/2 lžičky |
sůl | 1 lžička |
sezamová semínka | dle potřeby |
Karbanátky: | |
bulgur | 50 g |
červené fazole ve slaném nálevu | 1 plechovka (400 g) |
česnek | 2 stroužky |
menší pórek | 1/4 ks |
drcený římský kmín | 1 lžička |
libeček | 1 hrst |
hraška | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
olej | dle potřeby |
Dresink: | |
zakysaná smetana | 200 g |
mnší pórek | 1/4 ks |
kapie | 1/4 ks |
řeřicha | 2 hrsti |
mletá paprika | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
cukr | dle chuti |
Na ozdobu: | |
ledový salát | dle potřeby |
rajče | dle potřeby |
Hamburger na všechny možné způsoby je další oblíbená večeře naší rodiny. Tentokrát jsem zvolila bezmasou verzi.
Těsto na bulky nechávám vymíchat a vykynout pekárnu na chleba - program Příprava těsta. Z vykynutého těsta tvořím bochánky o hmotnosti cca 80 g a nechám ještě trochu vykynout na plechu vyloženém pečícím papírem. Potřu vodou a posypu sezamovými semínky. Pečeme při 180 stupních zhruba 15 minut.
Bulgur několikrát propláchneme vodou a uvaříme cca 15 minut v dvojnásobku vody. Necháme dojít cca 20 minut pod poklicí. Hotový ho vsypeme do pánve, přiklopíme a na velmi mírném ohni necháme proschnout. Odstavíme ho a necháme vystydnout.
Pórek, libeček a česnek nasekáme najemno. Fazole vyklopíme z plechovky a necháme okapat. Pak je rozmixujeme nahrubo. V misce je promícháme s pórkem, česnekem, libečkem a bulgurem. Hmotu dle potřeby zahustíme hraškou a dochutíme solí a kmínem.
Z fazolové hmoty vytvarujeme asi 4 karbanátky a na 30 minut je odložíme do ledničky. Pak je opatrně opečeme na oleji v pánvi.
Dresink si připravíme smícháním najemno nastrouhané kapie, mleté papriky, najemno nasekaného pórku a řeřichy. Dochutíme solí a cukrem.
Housku plníme zeleninou, karbanátkem a dresinkem.