Ingredience: | |
hovězí kližka | cca 600 g |
cibule | 4 k |
rajčata | 1 konzerva |
den namočené fazolky | 2 hrsti |
česnek | 2 stroužky |
majoránka | 2 lžičky |
mletá sladká paprika | 2 lžičky |
kmín | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
sádlo nebo přepuštěné máslo | 3 lžíce |
U tohoto receptu si můžete vybrat varianty dvě. Jedna jemnější pro naše malé ratolesti, nebo pikantnější, u kterého si můžete třeba otevřít láhev vychlazeného pivka. No přátelé, nechám výběr na vás!
Oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli orestujeme v hrnci na rozpáleném sádle. Když chytne zlatavou barvu, ztlumíme a opékáme, dokud není z cibule hnědavá kaše. Trvá to aspoň půl hodiny. Když se cibule opéká, nakrájíme maso na kostky. Nic nevykrajuji, nechávám flaxy a žužvy, to dá guláši sílu a chuť. Když je cibule na kaši, zvedneme teplotu a dáme maso k cibuli, ze všech stran necháme zatáhnout, dokud maso nezmění barvu z červené na šedou. Pak zasypeme paprikou, kmínem, solí, přisypeme fazole a zalijeme rajčaty, pořádně promícháme. Podlijeme ještě trochou vody, aby bylo vše ponořené a voda byla tak centimetr dva nad masem. Přiklopíme, ztlumíme a dusíme do měkka. Já dělala v tlakáči a vařila jsem asi hodinu a půl. Průběžně kontrolujeme, aby se nám to nepřipálilo.
Když je maso měkké, dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou.
Verze pro dospělé:
1 klobása nebo kousek anglické slaniny
Chilli podle chuti
Nakrájíme na kostičky a opečeme do zlatova. Přidáme do hotového guláše.
Pokud máte čerstvé bylinky, můžete dusit se snítkou tymiánu nebo rozmarýnu, na konci můžete přidat listovou nebo kudrnatou petrželku.