Ingredience: | |
rýže basmati | 1 šálek |
červené sterilované fazole | 1 plechovka |
jarní cibulka | 2 ks |
mátové lístky | hrst |
citron | 1 ks |
chilli paprička | 1 ks |
olej | 2 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Rýže…na první pohled obyčejná a nudná příloha. Přesto patří k mým nejoblíbenějším a mohla bych jí jíst pořád v jakékoli podobě. Nikdy mě nepřestane fascinovat, kolik druhů si může člověk koupit a jak každá chutná naprosto odlišně! To je prostě nádhera!! Miluju její vůni, chuť a především variabilitu při vaření. Člověk z ní vykouzlí tolik skvělých pokrmů, od klasické přílohy, přes náplň do pečené zeleniny až po sladkou kaši s ovocem. Nebo si z ní můžete připravit skvělý studený salát, který je ideálním obědem v horkých letních dnech.
Spojení chilli, máty, citronové šťávy a červených fazolí je prostě dokonalé a já jsem si tenhle salát zamilovala! Díky fazolím máte zajištěný i dostatečný příjem bílkovin, takže se jedná o skvělé a plnohodnotné veganské jídlo.
Rýži propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu. Já dávám na jeden šálek rýže, 1,5 šálku vody. Nechám na středním plamenu pod pokličkou vařit. V momentě, když se odpaří všechna voda, stáhnu hrnec ze sporáku, rýži opatrně pročechrám vidličkou a nechám jí ještě chvíli pod pokličkou dojít.
Mezitím, co rýže chladne, připravíme si zbytek ingrediencí. Fazole vysypeme do síta a důkladně je propláchneme a zbavíme je tak slaného nálevu. Jarní cibulky pokrájíme na tenké šikmé plátky. Mátové lístky nasekáme nahrubo. Je příjemné, když jsou v salátu pořádně cítit, dodají mu ten správný šmrnc.
Když je rýže vychladlá, přidáme k ní všechny ingredience, tzn. fazole, lístky máty, jarní cibulku a drobně pokrájenou chilli papričku. Důkladně zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a důkladně vše promícháme. Salát necháme ideálně alespoň půl hodiny odležet, aby se všechny chutě propojily a rozvinuly.
Podáváme jako přílohu nebo jako lehký samostatný hlavní chod.
Podrobné info: