Ingredience: | |
fenykl | 1 ks |
velká cibule | 1 ks |
středně velké brambory | 4 ks |
česnek | 4 stroužky |
vývar nebo voda | cca 3 hrnky (750ml) |
ghí nebo olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
Často se mě ptáte, jak zpracovat fenykl, a tak jsem jich nakoupila pár do zásoby a vrhla se na nové recepty. Tato polévka je jedním z nich, je úplně jednoduchá a přitom moc dobrá.
V hrnci rozpalte lžíci ghíčka nebo přiměřené množství oleje a do zlatova na něm začněte opékat cibuli na kostičky. S jejich velikostí si nemusíte příliš lámat hlavu, polévku budete stejně mixovat, takže postačí, když ji vezmete prostě jen tak nahrubo. Až začne cibule zlátnout, přidejte stejným systémem ledabyle nakrájený fenykl a česnek. Dopečte do zlatova, přihoďte brambory na kostičky, promíchejte a zalijte vývarem či vodou. Vařte do změknutí všech surovin.
Hotový krém rozmixujte do hladka, v případě potřeby nařeďte další vodou a nezapomeňte také dosolit. Pokud máte rádi pikantnější chuti, můžete přidat ještě prolisovaný česnek, a pokud máte raději polévku jemnější, můžete do ní drcnout ještě trošku mléka či smetany (od 1 roku), či smetany zakysané (od 9 měsíců).
Podávejte s libovolnými semínky a kapkou panenského oleje.
Dětská specifika: