Ingredience: | |
lískooříškový krém Šmakoun | 1 balení |
loupané mandle | 150 g |
lískové ořechy | 100 g |
kakaové máslo | 30 g |
kousky mandlí | 100 g |
kvalitní vysokoprocentní čokoláda | 140 g |
lískové ořechy | 40 ks |
Ferrero Rocher mi nedalo spát, miluji čokoládu v kombinaci s ořechy a čokoládou, navíc když se chuť spojí s kakaovým máslem je to přímo pohádka pro chuťové pohárky. Tyto kuličky jsou úžasné a opět musím říct, že se moc povedly, ale rozhodně vánoc nedožijí, lednice se stále otevírá.
Lískové ořechy společně s mandlemi nameleme na prach, nasypeme do mísy, přidáme lískooříškového šmakouna (při alergii na vaječný bílek či mléko, použijte Ghítelu či lískooříškovou pastu Rapunzelé – postačí 100-150g, pokud se rozhodnete pro tuto variantu, bude zapotřebí přidat o něco více kakaového másla či rostlinného mléka, Šmakoun je mokřejší variantou o proti Ghítele či lískooříškové pastě. je zapotřebí aby se nám tvořily kuličky, které následně obalíme v čokoládě s praženými mandlemi), ve vodní lázni rozpustíme kakaové máslo a nalijeme do mísy. Komu by chuť byla málo kakaová, může přidat kakaový prášek či přisladit, já již nic nepřidávala.
Ve verzi s Ghítelou či lískooříškovou pastou, přidejte rovněž kakaové máslo a dle konzistence hmoty rostlinné mléko, aby se daly tvarovat kuličky.
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, na pánvi orestujeme kousky mandlí, které ještě nasekáme lehce v sekáčku, směs opražených ořechů nasypeme do rozpuštěné čokolády, zamícháme. Vytvarujeme kuličky, do kterých při tvarování vmáčkneme lískový oříšek, připravené kuličky v této směsi obalíme. Kuličky klademe na tác s pečícím papírem, hotové kuličky dáme vychladit do lednice.
Poznámka:
Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě – bohužel není vhodná pro vegany díky obsahu medu a Ghí. České Ghíčko má atest, že neobsahuje BKM, tudíž je vhodná při alergii na mléčnou bílkovinu a při intoleranci laktózy. Ghítela se vyrábí právě z Ghí v bio kvalitě.
Rapunzel lískooříšková pasta: lískové oříšky, šetrně pražené. UPOZORNĚNÍ PRO ALERGIKY: Může obsahovat stopy skořápkových plodů, arašídů a sezamu.
Šmakoun 70% (vaječný bílek, voda, přírodní aroma, řepkový olej 1%, sladidlo (sukralóza) Kakaooříšková pasta 28% (cukr, neztužený bambucký tuk, kakaooříškový prášek se sníženým tukem 11%, sušená syrovátka) Lískooříšková pasta 2% (emulgátor sójový lecitin, aroma) Konzervanty E202,211, kyselina citronová
Podrobné info: