Pažitka
Název:

Fettina panata


Fettina panata


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí prsa2 ks
sůl špetka
pepř špetka
vejce1 ks
máslo kousek (cca 100 g)
citron1 ks
strouhanka dle potřeby
Salát:
čerstvý salát roztrhaný na kousky, osolený, opepřený, s troškou olivového oleje a kápnutým balzamikovým octem – nejlepší „aceto balsamico di modena“ – promícháme a máme salát dle potřeby
Postup přípravy:

Je to v podstatě takový italský řízek. Moc se od toho našeho českého neliší, když ne některými ingrediencemi. Na severu mu říkají „costoletta milanese“ a od normálního řízku (neboli „fettina panata„) se liší hlavně tím, jaké mase se použije. 

Na severu Itálie používají striktně telecí kotlety, ty by měly mít tloušťku kolem 3cm, být uřízlé pěkně s kostí a bez přebytečného tuku. Většina Italů tyhle dva recepty neodlišuje, naopak, jsou téměř totožné a liší se v ingrediencích dům od domu a každý tomu říká v podstatě tak, jak se mu zlíbí.

Spousta receptů se zakládá na tom, že v jedné míse smícháte vejce, sůl, pepř, mlíko a parmezán a na druhý talíř si připravíte strouhanku. Většinou je Italové smaží na jiném než olivovém oleji (např. slunečnicový), ale milánské kotlety připravují spíše na másle, což je moje oblíbenější verze. Pokud máte restauraci, kde vaše meníčko obsahuje „milánské kotlety“, tak se spíše držte tradičního receptu, pokud vám je to ale fuk, jako většině italských domácnostem, tak si jako maso můžete vybrat třeba i dobré kuřecí prsní řízky (takovému receptu by se říkalo „fettine di pollo panate“).

Rozdíl od našich klasických řízků je hlavně v tom, že Italové používají jako základní suroviny sůl, pepř, vejce, tvrdý sýr (např. parmezán), mléko, máslo a hlavně strouhanku. Největším rozdílem je ale jejich konzumace, v Itálii se řízky podávají především s lehkým salátem nebo samotné (v tomto případě můžete použít i majonézu), neexistuje zde jako příloha bramborový salát, to už by pak neměli místo na další chod.

Dnešní recept mám ze středoitalské Umbrie, je strašně jednoduchý, protože tam nedávám ani mlíko, ani parmezán (i když doporučuju vyzkoušet i s tím, protože je to stejně tak vynikající!) a tentokrát jsem to dělala z kuřecího masa, abych neměla tak špatné svědomí kvůli tomu máslu tam.

Postup:


Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno